Білорусь має намір в 2012р створити полігон для вирощування генно-модифікованих культур — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь має намір в 2012р створити полігон для вирощування генно-модифікованих культур

Аграрний ринок
185
Полігон для вирощування генно-модифікованих культур буде створений в Білорусі в 2012 році, повідомила заступник директора з наукової роботи Інституту генетики і цитології Національної академії наук Білорусі Валентина Лемеш на прес-конференції в четвер у Мінську.
"Ми вже розпочали будівництво полігону, наступного року він буде завершений. Крім того, зараз ми закуповуємо спеціальне обладнання", - сказала В. Лемеш.
За словами заступника директора інституту, фінансування створення полігону складе 340 млн білоруських рублів, з них 140 млн біл. рублів буде направлено на закупівлю спеціального обладнання для лабораторії при полігоні.
Спочатку на полігоні планується вирощувати і випробувати "рослини, отримані, насамперед, у наукових інститутах", зауважила вона. Так, в 2012 році на полігоні для випробування планується висадити генно-модифіковану картоплю. "Надалі це, можливо, буде льон, рапс", - уточнила Лемеш.
У свою чергу, керівник Національного координаційного центру з біобезпеки, завідувач лабораторією моделювання генетичних процесів Інституту генетики і цитології Сергій Дромашко зазначив, що створення полігону дозволить "в законному порядку випустити на ринок генно-модифіковані продукти".
"По суті, створюється генно-модифікована лінія рослин, які увійдуть в основне сортовиробництво", - відзначив учений. "Не можна сказати, що вже наступного року з'являться на білоруському ринку продукти з ГМО. Ті генно-модифіковані лінії рослин, які будуть вирощуватися і випробовуватися на полігоні, не підуть самі в випробування в Держсорт і не отримають статусу сорту. Вони будуть використовуватися для подальшої селекції звичайними методами", - продовжив учений.
При цьому він нагадав, що випробування сорту проводяться мінімум 3 роки. "У найсприятливішому випадку новий сорт дозволять не раніше 2015 року", - додав Дромашко.
За його інформацією, на полігоні планується випробувати рослини, в яких "ген дозволить проводити, наприклад, обробку рослин гербіцидами, при цьому бур'яни загинуть, а рослина до такої обробки буде стійкою, відповідно, врожайність буде вищою".
Наразі ГМО-продукція на території Білорусі не проводиться.
Офіційний курс на 4 серпня - 4972 біл.руб./$ 1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас