Ъ: Автоматика барахлить — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Автоматика барахлить

Казна та Політика
818
Обсяг ПДВ, що відшкодовується в автоматичному режимі, у липні зненацька скоротився на 0,5 млрд грн - за травневими заявками експортери отримали 1,7 млрд грн. При цьому частка податку, який оперативно повертається з держбюджету, за підсумками семи місяців склала всього 24,5%. Це ставить під сумнів виконання обіцянки уряду до кінця року автоматично проводити 95% відшкодування. За оптимістичними очікуваннями експертів, до кінця року оперативний повернення ПДВ складе не більше 40%.
З початку року в автоматичному режимі відшкодовано ПДВ на суму 6,24 млрд грн, що становить всього 24,5% від загального обсягу виплат, випливає з оприлюднених учора Держказначейством оперативних даних виконання держбюджету. При цьому в липні сума автоматичного відшкодування ПДВ впала до 1,742 млрд грн, що майже на 0,5 млрд грн менше, ніж у червні. В результаті частка податку,який автоматично відшкодовується, скоротилася з 52,5% у червні до всього лише 39%. Ці кошти за травневими деклараціям одержали 138 компаній, які відповідали критеріям Державної податкової служби (ДПС). Місяцем раніше їх було 122 (з початку року - 161). Таким чином, ДПС не виконала своєї обіцянки до середини року "автоматом" довести повернення ПДВ до 18 млрд грн (видання повідомляв про це 14 квітня). Крім того, названі президентом в червні обсяги повернення податку в оперативному режимі - 70% від загальної суми - також виявилися такими, що не відповідають дійсності.
Скорочення обсягу виплати ПДВ "автоматом" в прес-службі ДПС пояснили тим, що великі експортери, які відповідають критеріям, істотно зменшили суми заявок. Однак обсяги заявок в ДПС не уточнили. На думку гендиректора Бюро економічних і соціальних досліджень Валерія Гладкого, таке пояснення необ'єктивне, оскільки ситуація на зовнішніх ринках для експортерів була сприятливою, і підприємства тільки нарощували обсяги експортних операцій. За даними Держкомстату, в травні експорт збільшився на 6,5% порівняно з квітнем.
За словами першого віце-президента Українського союзу промисловців і підприємців Сергія Прохорова, члени їх союзу повідомляли йому про погіршення ситуації з поверненням ПДВ. Він пояснює дії влади відсутністю коштів у держбюджеті - уряд змушений фінансувати глобальні проекти, наприклад Євро-2012. Президент Української зернової асоціації Володимир Клименко зазначає, що зернотрейдери з моменту погашення боргів ПДВ-облігаціями до початку липня, коли експортери зерна позбулися права бути платниками ПДВ, практично не отримували повернення. "Ні про який автоматичний режим у нас не йдеться. Відкриваються кримінальні справи, в якомусь поколінні в ланцюжку є фірми-одноденки, і повернення блокується. Податківці кажуть: не подобається - йдіть до суду", - обурений пан Клименко.
Він нагадує, що ДПС обіцяла публікувати списки компаній, що підпадають під критерії та отримують ПДВ "автоматом", але цього немає, значить, податківці сприяють "своїм" підприємствам. Виконавчий директор "Європейської бізнес асоціації" Ганна Дерев'янко підтверджує, що заявки їхніх підприємств не задовольняються в повному обсязі, оскільки в "ланцюжку" з'являються "неблагонадійні контрагенти і податкові ями". "Ми раді, що хоч поточні заявки погашаються, але у наших компаній є і прострочена заборгованість розміром понад 2 млрд грн", - додає вона. На думку Валерія Гладкого, схвалення Податкового кодексу не поліпшило складної ситуації з відшкодуванням ПДВ. Наповнення держбюджету залишається напруженим, незважаючи на систематичні заяви уряду про стабілізацію державних фінансів, тому неповернення податку все ще використовується для збільшення доходів скарбниці.
За його оптимістичними очікуваннями, обсяги повернення ПДВ в "автоматі" до кінця року можуть скласти всього 40%. "Те, на що розраховувала влада, зокрема, пенсійна реформа, перегляд цін на газ, що допомогло б знизити витрати, ще не запрацювало, тому не виключено, що можуть знадобитися додаткові витрати, - резюмує пан Гладкий .- Якщо ці питання так і залишаться невирішеними, і 40% можуть бути не виконані".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас