ЦБ Швейцарії пообіцяв тримати базову ставку біля нуля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ Швейцарії пообіцяв тримати базову ставку біля нуля

192
Центробанк Швейцарії оголосив, що базова ставка в країні (тримісячний Libor у франках) буде триматися настільки близько до нуля, наскільки це можливо. Як повідомляється в офіційному прес-релізі ЦБ, коридор ставки буде звужений з 0-0,75 відсотка до 0-0,25 відсотка.
У Швейцарії пояснюють, що цей крок необхідний для того, щоб знизити тиск на курс франка, який 2 серпня встановив історичні максимуми як до долара, так і до євро. Франк сприймається інвесторами як "притулок" в період економічних потрясінь у США і Європі.
Знижена ставка дозволить збільшити обсяг готівки в обігу і тим самим знизити дефіцит готівки на ринку.
The Wall Street Journal пише, що для ринку рішення ЦБ було несподіваним. У самому регуляторі не коментують свої подальші кроки, зокрема, можливості втручання в торги з франковими інтервенціями. За даними трейдерів, на яких посилається WSJ, ЦБ уже вийшов на ринок. Це сталося вперше з березня 2009 року.
Занадто дорогий франк заважає швейцарським експортерам: вони отримують за свої товари долари або євро, однак основні їхні витрати припадають на Швейцарію. Чим нижчим буде курс франка, тим більшу вигоду отримуватимуть експортери. Водночас імпорт до Швейцарії, навпаки, приносить зі зростанням вартості місцевої валюти все більше надприбутків.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас