Україну завалив "сірий імпорт" з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україну завалив "сірий імпорт" з ЄС

4500
Споживачі звикли купувати дешеву електроніку, ввезену до країни з Європи, а не безпосередньо від виробника. За даними Державної митної служби України, в 2010 році спостерігалося різке збільшення кількісних показників митного оформлення комп'ютерів і ноутбуків - в 37 разів, або до 145 тис. шт. з 4,7 тис. шт., повідомляють Коментарі.
Проте офіційні імпортери розцінюють цю тенденцію по-своєму. Вони вважають, що на вітчизняний ринок масово хлинула техніка, що призначалася для продажу в сусідніх державах. В основному з довколишніх європейських країн. Іншими словами - країну завалив "сірий імпорт" з ЄС.
Якщо вірити даним імпортерів, в сегменті побутової техніки на частку національних торговельних мереж сьогодні припадає до 80-85% роздрібних продажів, і тут буквально за останні півтора року відсоток "сірих" холодильників і пральних машин імпортерам вдалося значно зменшити. Зате в сегментах електроніки і ІТ-техніки на частку національних мереж припадає лише 15-20% товару - інший обсяг реалізації на цьому ринку роблять дрібні торговці та інтернет-магазини. Власникам невеликих торгових точок вигідніше купувати техніку у посередників, які самостійно ввозять її з-за кордону, ніж купувати товар у офіційних представництв, відкритих на території України. Приміром, деякі приватні підприємці дроблять великі партії товару на більш дрібні (за законом фізособа може безмитно ввезти з собою до 50 кг товару на суму не більше 200 євро - ред.) І протягом одного дня кілька разів перетинають з ним кордон.
Весь цей товар продається в нашій країні за цінами нижче, ніж виставляються офіційним імпортерами. І споживачеві, для якого вартість техніки часто важливіша за якість, це грає на руку. "Цінова різниця на техніку, яку пропонують офіційні трейдери і учасники "сірого" сегменту ринку становить від 5% до 30% на користь останніх", - уточнює директор департаменту "Самсунг Електронікс Україна" Андрій Бугай.
Імпортери вважають, що причина несправедливих цін криється в угоді про інформаційне забезпечення між Держмитслужбою та Асоціацією підприємств побутової техніки та електроніки. Точніше - у використанні в ньому заниженої вартості цілих категорій товарів. Наприклад, при митному оформленні середня вартість нетбука, ноутбука і настільного комп'ютера складає зараз $242, лазерного багатофункціонального пристрою - $63. Але митники на всі претензії офіційних представництв виробників електронної техніки тільки знизують плечима. Для них не важливо, хто і за якою ціною поставляє товар - це особиста справа кожного. Головне, щоб цінова політика не виходила за рамки порівняльних цін, що є в розпорядженні митниці.
"Митниці все одно, - через посередника або безпосередньо у виробника, - даний товар був придбаний. Підставою для визначення митної вартості є контрактна ціна, за якою він переміщується через кордон", - пояснює заступник директора департаменту організації митного контролю та оформлення Держмитслужби Ігор Муратов.
За словами заступника директора департаменту митних платежів Держмитслужби Андрія Могили, для боротьби з "сірими схемами" імпортери пропонували митникам мало не переписувати в деклараціях номер кожного холодильника і ноутбука. Однак на практиці реалізувати таку ідею просто неможливо.
Тому в Держмитслужбі підкреслюють: якщо холодильник або ноутбук, який імпортер називає "сірим", був ввезений в Україну офіційно і повністю пройшов процедуру митного очищення, то для митниці він таким не є. До слова, не відносить його до "сірих" і споживач, який бажає придбати більш дешевий товар. За великим рахунком, нікому, крім компанії-імпортера, нецікаво з якої країни був цей холодильник або ноутбук був реально привезений.
До того ж, митники сумніваються, що через офіційних імпортерів в Україну надходить продукція за найнижчою ціною. "Компанії встановлюють так звані регіональні рівні цін, і я впевнений, що для Європи вони нижчі", - стверджує Муратов.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас