Експерт: Активна купівля валюти погіршує стан платіжного балансу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Активна купівля валюти погіршує стан платіжного балансу

Валюта
1285
Стабільність платіжного балансу і гривні може підтримати відновлення співпраці з МВФ і поліпшення світових фінансових умов на тлі зниження напруженості з приводу боргової кризи в єврозоні та США. Про це у коментарі FINANCE. UA розповів, керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко.
За його словами, профіт платіжного балансу за підсумками поточного року може скласти 3,5-3,7 млрд доларів. Середній курс продажу готівкового долара, імовірно, буде знаходитися біля позначки 8 грн.
"Платіжний баланс України останні кілька місяців залишається стабільним. Позитивне сальдо платіжного балансу з січня по червень поточного року склало 1,788 млрд. доларів. Дефіцит рахунку поточного балансу в червні склав 118 млн. доларів проти 746 млн. доларів у травні. Основною причиною зниження дефіциту поточного балансу стало істотне збільшення експорту товарів - на 11,56% до 6,224 млн. доларів. Це зростання відбулося завдяки збільшенню експорту зернових, хімічної продукції, а також чорних металів і мінеральних продуктів. Скороченню торгового дефіциту в червні також сприяло зниження імпорту товарів на 1,27% до 6,686 млн. доларів, що пов'язано зі зниженням імпорту продукції машинобудування, зокрема, легкових автомобілів", - пояснив аналітик.
"Сальдо з фінансового рахунку платіжного балансу в червні показало дефіцит розміром 188 млн. доларів проти профіциту 811 млн. доларів у травні. Причин для цього було декілька: по-перше, скорочення припливу прямих інвестицій з 830 до 427 млн. доларів , по-друге, в червні відбувся відтік валюти за статтею "інший капітал" розміром 1709 млн. доларів у порівнянні з 447 млн. доларів у травні", - зазначив Івченко.
Це, за його словами, могло бути пов'язано з виведенням депозитів нерезидентів з українських банків, з платежами вітчизняних компаній з торговельних кредитів при покупці імпортних товарів. Відтоку валюти також сприяли істотні обсяги готівкової валюти, що пішла за межі банківської системи - 1033 млн. доларів проти 767 млн. доларів у травні.
"Цей відтік валюти пов'язаний з тим, що населення і бізнес в Україні в червні купили готівкової іноземної валюти більше, ніж продали - приблизно на 1200 млн. доларів. Частина цих грошей - близько 422 млн. доларів все-таки потрапила в банківську систему у вигляді банківських депозитів в інвалюті. Зростання попиту на готівкову валюту пов'язане з податковими змінами і ймовірним звільненням частини бізнесу в тінь. По-друге, боргова криза в єврозоні та уповільнення світової економіки посилюють побоювання, що ці події відіб'ються на Україні", - зазначив Івченко.
Погіршення фінансового рахунку в червні призвело до дефіциту платіжного балансу розміром 376 млн. доларів проти профіциту в травні - 21 млн. доларів. Цей дефіцит був профінансований за рахунок золотовалютних резервів НБУ, які в першому місяці літа знизилися на 284 млн. доларів до 37,584 млрд. доларів США.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас