Греція може зменшити держборг до 60% ВВП до 2033 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція може зменшити держборг до 60% ВВП до 2033 року

Казна та Політика
244
Греція може виконати програму бюджетної консолідації, яка була узгоджена з кредиторами в середині минулого року в обмін на зовнішню допомогу, а також реалізувати додаткові заходи скорочення витрат та розширення приватизації, схвалені в середині поточного року, вважають експерти Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Державний борг країни, який в 2011 році досягне 160% ВВП, може впасти нижче 60% до 2033 року, говориться в спеціальному огляді ОЕСР з Греції.
"Програма може мати успіх. Згідно з консервативними оцінками, якщо всі структурні реформи будуть проведені повністю, співвідношення боргу до ВВП досягне максимуму в 2013 році і впаде нижче 60% протягом наступних двох десятиліть", - пишуть аналітики.
Допустимий максимум співвідношення держборгу до ВВП в Євросоюзі становить 60%. Багато країн не вкладаються в цей показник і проводять програми зі скорочення боргу. Консервативні оцінки припускають зростання ВВП Греції в довгостроковій перспективі на рівні 1,7%, зазначає ОЕСР. Однак фіскальна консолідація не буде досягнута без значного збільшення податкових надходжень до бюджету. Це потребує серйозного підвищення ефективності системи збору податків, попереджає ОЕСР.
"Проблема серйозніша, ніж у багатьох країнах ОЕСР, через значне обсягу тіньової економіки та широко поширеного відходу від податків", - констатують експерти організації. Якби Греція збирала ПДВ, податки з соціального страхування і податки на прибуток підприємств із середньою ефективністю, притаманною країнам ОЕСР, то податкові доходи бюджету країни могли б збільшитися майже на 5% ВВП, йдеться в документі.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас