Один з найбільших газових партнерів Росії подав до суду на "Газпром" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Один з найбільших газових партнерів Росії подав до суду на "Газпром"

Енергетика
1072
Німецький концерн E. On, один з найбільших споживачів російського газу на території Європи, подав до арбітражного суду позов до "Газпрому". Як повідомляє заступник гендиректора "Газпром експорту" Сергій Челпанов, позов стосується ціни на газ, що поставляється в Європу.
Російські ділові ЗМІ вважають, що німецький концерн вирішив подати позов після того, як знижки на газ від "Газпрому" домоглася італійська Edison. Вона подала в суд на "Газпром" в 2010 році, а в 2011-м російська монополія погодилася поставляти до Італії газ зі знижкою. Якої саме знижки домоглися італійці, в "Газпромі" не уточнюють.
Що стосується E. On, то німецький концерн є одним з найбільших споживачів російського газу в Європі. Російська газета "Коммерсант" відзначає, що E. On купує близько 50 відсотків всього газу, який випливає з Росії до Німеччини. На сайті "Газпром експорту" сказано, що в цю країну поставляється більше 33 мільярдів кубометрів газу в рік, а в структурі експорту "Газпрому" Німеччина становить більше 23 відсотків. Для порівняння, Edison "Газпром" поставляє тільки близько двох мільярдів кубометрів газу.
"Ведомости" пишуть, що E. On не вперше намагається добитися перегляду контракту з "Газпромом". У 2010 році компанії домовилися, що близько 15 відсотків поставок німецькій фірмі буде проходити за спотовими (біржовим) цінами. Це вигідно в першу чергу самій E. On, тому що газ на ринку коштує менше, ніж це зафіксовано у довгострокових контрактах з "Газпромом". За даними видання, E. On може вимагати від російської сторони того, що всі 100 відсотків поставок проходили за спотовими цінами.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас