Дискусії навколо ліміту держборгу зіпсували імідж США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дискусії навколо ліміту держборгу зіпсували імідж США

769
США, ймовірно, вдасться уникнути технічного дефолту завдяки досягнутому компромісу між лідерами фракцій у Конгресі і Білим домом, проте дебати про ліміт держборгу і бюджетному дефіциті могли остаточно похитнути репутацію країни як найнадійнішого позичальника світу.
Як пише The Washington Post, тривала відсутність згоди з підвищення стелі держборгу також негативно позначилася на іміджі президента Барака Обами.
"Зараз по всьому світу йдуть дискусії, чи буде "ера Обами" змінена "ерою бюджетної економії", яка неминуче призведе до ослаблення міжнародного впливу США", - наголошується в статті.
Зокрема, для економії держвитрат США можуть бути змушені вивести війська з Афганістану, Лівії та Іраку, а також припинити низку програм міжнародної допомоги.
При цьому і кредитори, і союзники США рівною мірою замислюються про те, що змінилося в американській політиці, якщо істотна частина політичної еліти готова ризикувати репутацією країни як найнадійнішого об'єкта капіталовкладень.
Однією з перших ці сумніви висловила новий директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард. Вона зазначила, що в минулому завжди спостерігалося "позитивне ставлення до Сполучених Штатів Америки, до держоблігацій США". Проте "події останніх тижнів, ймовірно, погіршують це позитивне ставлення", додала вона.
Те, що так делікатно сформулювала К. Лагард, набагато жорсткіше описують американські економісти. Так, Джеффрі Гартен з Єльської школи менеджменту заявив, що проблеми США не закінчаться з підвищенням ліміту держборгу.
"Навіть якщо операція буде схвалена рейтинговими агентствами, величезна проблема нікуди не дінеться: нам потрібна одночасно бюджетна стратегія і стратегія зростання", - сказав він.
Колишній радник Білого дому з економічних питань Тодд Буххольц як і раніше не виключає ймовірності зниження рейтингу США і одночасно говорить про необхідність повної зміни способу життя на рівні держави в цілому.
"Ми повинні навчитися жити відповідно до коштів", - вважає Т. Буххольц.
Економісти і політологи постійно говорили про "заході економічної потужності" США ще з часів війни у ​​В'єтнамі. Винятком став короткий період після розпаду СРСР, коли майбутнє США малювалося переважно райдужними фарбами.
Побоювання картеровських і рейганівських експертів поки не виправдалися, тому, можливо, і нинішні тривоги передчасними: в Європі власна боргова криза, Японія надовго пішла у відновлення після землетрусу, і держпапери США залишаються єдиним виходом для інвесторів, які надають перевагу стабільності, пише The Washington Post. Однак рано чи пізно США доведеться задуматися про проблеми репутації в очах ринку.
"Нам дуже пощастило, що ми зараз змагаємося з Європою і Японією за звання "найбільш безвідповідальної наддержави з фінансової точки зору". І наразі європейці та японці лідирують у цій гонці з істотним відривом", - пожартував професор коледжу Бард Уолтер Рассел Мід, один з провідних фахівців із зовнішньої політики США.
Проте в конкурентах як і раніше залишається Китай, що вийшов з останньої фінансової кризи з мінімальними втратами в порівнянні з іншими великими країнами. І влада Китаю робить все можливе, щоб розрекламувати свою економічну систему на тлі проблем США і Європи.
Все ж багато міжнародних інвесторів побоюються, що і Китай не має імунітету до бюджетних і боргових проблем, що вразила Грецію та США.
Раніше повідомлялося, що в неділю ввечері після багатьох місяців безуспішних пошуків компромісу адміністрація США і лідери Конгресу дійшли рамкової згоди про підвищення стелі держборгу на $1 трлн і дворівневе зниження держвидатків на загальну суму приблизно в $2,5 трлн за 10 років.
Консенсус дозволяє сподіватися на ралі полегшення на ринку, але разом з тим зберігаються побоювання, що схвалення угоди в Палаті представників затягнеться через невдоволення демократів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас