Вчені відкрили гени астми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені відкрили гени астми

53
Дослідники США і Японії провели вивчення генома японців та американців і виявили чотири гени, варіації в яких можуть призвести до появи астми
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, кількість хворих на астму по всьому світу сягає близько 300 млн. людей, передає РІА Новини. Причини появи астми повністю не з'ясовані. Найбільш значними факторами ризику розвитку астми є генетична схильність в поєднанні з вдихуваними речовинами і частинками, які перебувають в навколишньому середовищі і можуть провокувати алергічні реакції або дратувати повітряні шляхи.
Ден Николі з університету Чикаго і його колеги провели повногеномне дослідження 17 тис. американців, 5,5 тис. з яких страждало на астму. Вчені простежили взаємозв'язок між невеликими варіаціями в послідовності ДНК і схильністю до астми серед трьох етнічних груп - вихідців з Європи, Латинської Америки і Африки і серед всіх учасників дослідження.
Вчені виявили декілька десятків однонуклеотидних поліморфізмів - відмінностей в послідовності ДНК в одну "букву"-нуклеотид - в кожній популяції, які однак мало збігалися один з одним.
При цьому аномалії в гені PYHIN1 були характерними для афроамериканців-астматиків, і такий взаємозв'язок був відсутній у хворих на астму з двох інших етнічних груп. Біологи зіставили ці результати з висновками дослідження без поділу на етнічні групи. Виявилося, що аномалії в генах IL33, IL1RL1 і TSLP впливали на схильність до астми у всіх жителів Сполучених Штатів.
Гени IL33 і IL1RL1 розташовані на 17 хромосомі і кодувальні білки, які виробляються імунними клітинами легенів. Ген TSLP розташований на 5 хромосомі і бере участь в роботі імунної системи клітин шкіри і слизових оболонок.
Інша група вчених під керівництвом Маюмі Тамарі з Центру геномної медицини в Йокогамі провела аналогічне дослідження серед 24 тис. здорових японців і 5,6 тис. астматиків.
Біологи виявили три нові ділянки ДНК, пов'язаних з появою астми у жителів Японії. Крім описаного вище гена TSLP, до них входять ген USP38-GAB1, що кодує сигнальний білок убіквітин, ділянка 6 хромосоми під назвою rs20700600, від якої залежить ємність легенів і обсяг видиху повітря, і ген WDR36, що відповідає за синтез іншого сигнального білка. Крім того, вченим вдалося підтвердити відкритий раніше взаємозв'язок між геном HLA-DQ і появою астми.
Автори статті порівняли свої висновки з результатами аналогічного повногеномного дослідження, яке було проведено серед мешканців європейських країн. Вчені підтвердили наявність аномалій в гені TSLP як в геномі астматиків-японців, так і європейців.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас