"Ъ": Займатися хімічним бізнесом в Росії Фірташу допоможуть друзі Путіна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Займатися хімічним бізнесом в Росії Фірташу допоможуть друзі Путіна

582
У Федеральній антимонопольній службі Росії повідомили, що схвалили клопотання кіпрської Lagus Management Ltd про "придбання прав, що дозволяють визначати умови здійснення підприємницької діяльності ВАТ "Міндобрива"(Россош)". Lagus купує 100% акцій кіпрської Yaibera Holdings Ltd, що володіє 79,41% голосуючих акцій "Міндобрива" (решта акціонерів невідомі).
Хто є бенефіціаром Lagus, у службі не уточнюють. Але джерела, знайомі з ходом підготовки угоди, стверджують, що кіпрська компанія - структура співвласника RosUkrEnergo Дмитра Фірташа, який купує "Міндобрива" "разом з партнерами". Топ-менеджери низки російських хімічних компаній пояснили, що партнерами виступають Борис та Аркадій Ротенберг. Їх представник підтвердив, що підприємці "ведуть переговори про покупку низки активів у цьому секторі, у тому числі россошанських "міндобрив'".
Один з найбільших незалежних виробників мінеральних добрив в РФ "Міндобрива" випускає аміак (річна потужність виробництва підприємства - 1 млн т), аміачну селітру (500 тис. т), нітроамофоску (1,1 млн т) і азотну кислоту (750 тис. т). Виручка в 2010 році - 18,99 млрд руб. (близько $621 млн), чистий прибуток - 2,5 млрд руб. ($81 млн). Одним з основних співвласників компанії вважається підприємець Алекс Ровт, за неофіційними даними, його партнер - сенатор РФ Микола Ольшанський. Ще 37,7% акцій Yaibera Holdings належить норвезькій Yara International.
Досі Борис та Аркадій Ротенберг не були помічені в хімічному бізнесі, але партнерство з ними може бути вигідно Дмитру Фірташу з точки зору протекції на політичному рівні, вважає старший аналітик російської ІГ "Норд-Капітал" Михайло Фролов. Підприємці - давні знайомі прем'єра РФ Володимира Путіна. Аркадій Ротенберг заявляв, що займався дзюдо в одній секції з нинішнім главою уряду РФ і дружить з ним досі. А найбільших успіхів бізнесмени досягли в бізнесі, пов'язаному з підрядами "Газпрому", - вони контролюють одного з найбільших постачальників труб для монополії - "Північний європейський трубний проект".
"Близько 80% газу "Міндобрива" купують в "Газпрому", який наступного року обіцяє підвищити ціни для промисловості на 15%, - зазначає Михайло Фролов. - Але з кожним підприємством "Газпром" веде індивідуальні переговори про ціну. Тому протекція на вищому рівні здатна допомогти Дмитру Фірташу отримати знижку на газ, який становить левову частку в собівартості виробництва".
"Міндобрива" були виставлені на продаж навесні, і майже відразу з'явилася інформація, що компанію купує Дмитро Фірташ. Джерело в Group DF, що належить підприємцю, пояснювало, що з основними акціонерами "Міндобрива" бізнесмен домовився, коли викуповував у них "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот'" (про угоду стало відомо в лютому).
Оцінка компанії в порівнянні із заявленою в червні не змінилася, стверджує джерело. Тоді фігурувала сума $1,4 млрд, але не уточнювалося, чи йдеться про "Міндобрива" в цілому або про 79,41% (пакет Yaibera). Таким чином, сума операції може скласти $1,12-1,4 млрд. Для порівняння: ще один претендент на актив - найбільший у Росії виробник міндобрив "Єврохім" - пропонував за нього $1,3 млрд. Інтерес до компанії проявляли також великий хімічний холдинг "Акрон" і АФК "Система". Вчора всі потенційні претенденти відмовилися коментувати інформацію про підготовку зміну власника "Міндобрива".
Чи буде російський актив включений в Group DF, поки невідомо. Але "Міндобрива" - найбільший постачальник NPK-добрив в Україну, зазначає керівник департаменту з питань агропромислового комплексу і хімічної промисловості "Держзовнішінформу" Дмитро Гордейчук. "Крім того, завод вигідно розташований - на півдні Росії. З одного боку, це великий ринок збуту продукції, з іншого - поруч портові потужності, що дозволяє експортувати добрива", - додає експерт.
Джерела в галузі не виключають, що пани Ротенберг можуть стати партнерами Дмитра Фірташа і в інших країнах. Хімічні активи пана Фірташа об'єднує Ostchem Group, куди входять "Стирол", сєвєродонецький і черкаський "Азот", "Рівнеазот", а також Tajik Azot (Таджикистан) і Nitrofert (Естонія). За оцінками самої Ostchem, вона випускає 3% світових азотних добрив. У 2009 році виторг групи склав 298 млн євро, EBITDA - 9,7 млн ​​євро.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас