"Ъ": Страховиків урівняли в ціні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Страховиків урівняли в ціні

851
Уряд проявив несподівану щедрість до страхових компаній. У п'ятницю було оприлюднено постанову Кабміну № 802 від 27 липня, яка встановлює єдину плату за видачу ліцензії на здійснення будь-якого виду страхування - 12,5 тис. грн. До цих пір постанову Кабміну № 286/2005 визначало вартість різних ліцензій від 12 тис. грн до 30 тис. грн. Найдорожчими були ліцензії на страхування життя, морського транспорту, авіації, ядерних установок, космічних об'єктів, вибухових робіт, небезпечних вантажів, утилізації небезпечних відходів.
Список 22 добровільних видів страхування залишився незмінним, а кількість обов'язкових скоротилася з 42 до 39. Кабмін додав до переліку: страхування життя і здоров'я випускників закладів для дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування; волонтерів - на період волонтерської роботи; співробітників Мінфіну, які займаються вирішенням питань щодо участі держави в капіталізації банків; страхування майнових ризиків користувача надр при видобуванні та використанні метану з вугільних пластів. З переліку ліцензій вилучено страхування держпідприємствами врожаю і багаторічних насаджень, всіма аграріями - врожаю зернових культур і цукрових буряків. До 2008 року держава компенсувала за цими видами 50% вартості страховки. Також скасовано ліцензії на страхування фінансових, майнових ризиків і ризиків загибелі при будівельних роботах, які парламент перестав відносити до обов'язкових видів страхування минулого року.
Зниження урядом вартості ліцензій направлено на активізацію роботи страховиків і полегшить їх діяльність, упевнений член наглядової ради СК "Аска" Олександр Сосіс. Необхідність зниження плати за видачу ліцензій учасники ринку пояснюють відсутністю відмінностей у витратах Держфінпослуг при обробці документів, що подаються страховиками.
"Для всіх ліцензій повинна бути однакова ціна, тому що дії регулятора, який збирає і аналізує всі документи, не залежать від виду ліцензії, - говорить голова правління "Страхової групи ТАС" Дмитро Грицута. - А на ринку однакові ціни нічого не змінять, оскільки вартість ліцензій не була стримуючим фактором для компаній, які хотіли зайнятися новою діяльністю". На його думку, зниження вартості видачі ліцензій не зможе перерозподілити ринок, оскільки найбільш дорогі види страхової діяльності все одно вимагають від компаній великих капітальних інвестицій.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас