Технічний дефолт в США вдарить по Росії, але не сильно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Технічний дефолт в США вдарить по Росії, але не сильно

Казна та Політика
998
Погіршення економічних перспектив США може вдарити по ВВП Росії в два рази серйозніше, ніж по ВВП Америки. Але в можливість катастрофічного сценарію і повторення кризи 2008 року економісти не вірять.
Можливий технічний дефолт, призначений на 2 серпня в Америці, може істотно підкосити економіку Росії, вважають аналітики "Ренесанс Капіталу". Зниження рейтингів США неминуче спричинить за собою уповільнення зростання американського ВВП. Якщо темпи зростання зменшаться на 1%, в Росії економічна динаміка сповільниться в два рази сильніше. Причому найсильніше негативний вплив виявиться через три місяці, коли ВВП втратить близько 2% зростання.
Навіть якщо Штати знайдуть тимчасовий вихід із ситуації, це все одно спричинить зростання прибутковості казначейських облігацій США. У базовому прогнозі (при врахуванні того, що прибутковість десятилітніх казначейських облігацій залишиться на постійному рівні в 3,2%) експерти "Ренесансу" припускають, що ставка рефінансування залишиться на постійному рівні в 8%, рівень боргу поступово збільшиться з 10% від ВВП в червні 2011 року до 14% в грудні 2012 року.
У результаті прибутковість ОФЗ трохи виросте - з 7,13% в грудні 2011 року до 7,5% в 2012-му. Однак, якщо прибутковість десятилітніх казначейських облігацій США до грудня 2011 року збільшиться до 4,00% (консенсус-прогноз агентства Bloomberg - 3,56%), а до грудня 2012 року - до 4,50% (проти консенсус-прогнозу в 4, 24%), прибутковість ОФЗ на кінець 2011 року складе 7,54%, а на кінець 2012-го - 8,10%.
Відповідно до другого прогнозу, що передбачає збільшення ставки рефінансування Банку Росії до 8,75% на кінець 2012 року, зростання прибутковості російських облігацій також відбудеться, але в менших масштабах, ніж у випадку дефолту США.
Якщо вплив подій в США не обмежиться одним лише зростанням прибутковості і зростання економіки помітно знизиться, то наслідки можливого дефолту в найбільшій економіці світу можуть бути для Росії вагомими, роблять висновок в "Ренесанс Капіталі". "Ми не віримо в невразливість Росії в разі реалізації ризиків, пов'язаних з дефолтом, хоча його вірогідність ми поки оцінюємо як низьку", - вважають аналітики.
Катастрофічні сценарії малювати рано, згоден начальник відділу Інституту макроекономічних досліджень і прогнозування НДУ ВШЕ Олександр Віленський. Але він згоден, що, якщо фінансові та політичні ігри в Америці затягнуться й цінні папери США втратять у вартості, наслідки для Росії можуть бути відчутними.
Головний економіст "Уралсиб Кепітал" Олексій Дев'ятов вважає, що після того, як Росія пережила хвилю шоків, пов'язаних в підвищенням податків на початку року, внутрішніх ризиків для російської економіки не залишилося. "Ситуація нагадує 2008 рік, коли основні ризики - зовнішні: ціни на нафту і притоки-відтоки капіталу і кредитів", - відзначає він. Якщо ситуація з держборгом США буде набирати критичних обертів, обидва ризики можуть бути реалізовані. Однак такий сценарій економіст вважає малоймовірним.
"Золотовалютні резерви збалансовані. Зниження курсу долара призведе до підвищення цін на золото, це, правда, не компенсує втрати від зниження курсу (частка долара - 47%, частка золота - 7%), але й серйозних наслідків не буде", - погоджується керівник департаменту оцінки та інвестиційного проектування АКГ "МЕФ-Аудит" Дмитро Трофімов.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас