Білий дім: Шанс на досягнення компромісу з республіканцями з держборгу є — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білий дім: Шанс на досягнення компромісу з республіканцями з держборгу є

Казна та Політика
592
Шанси на досягнення до 2 серпня серйозного компромісу між адміністрацією США і республіканцями з питань підвищення стелі держборгу і скорочення бюджетного дефіциту тануть, але поки ще існують, заявив на прес-брифінгу в четвер офіційний представник Білого дому Джей Карні.
США 16 травня подолали чергову стелю держборгу, визначену конгресом минулого року в 14,3 трлн доларів. Тепер в адміністрації є два тижні, щоб уникнути дефолту, який може відбутися вже після 2 серпня, якщо конгрес не проголосує за підвищення рівня стелі. Білий дім пропонує підвищити верхню межу на 2,4 трлн доларів. За підсумками 2011 фінансового року бюджетний дефіцит США, за прогнозами, складе близько 1,5 трлн доларів.
"Шанси на те, що ми до 2 серпня досягнемо великого широкого компромісу, невеликі. Але, якщо буде політична воля, це можливо", - сказав Карні.
Президент США Барак Обама кілька днів тому заявив, що готовий поступитися республіканцям і погодитися на короткострокове підвищення стелі держборгу, якщо конгрес погодиться на здійснення запропонованого двопартійною групою сенаторів - так званою "групою шести" - плану щодо істотного скорочення бюджетного дефіциту.
Згідно з цим планом, США зможуть протягом 10 років скоротити бюджетний дефіцит майже на 4 трлн доларів. Схвалення Обамою цього плану фактично означало готовність адміністрації піти на поступки конгресу, який вимагав від Білого дому скоротити витрати на реформу охорони здоров'я, систему соціального страхування і здійснити ревізію витрат на програми соціальної медичної допомоги Medicaid і Medicare.
Водночас адміністрації вдалося наполягти на своїй ідеї збільшення деяких податкових зборів - план, запропонований групою, передбачав підвищення доходів бюджету за рахунок скасування частини податкових пільг для багатих громадян. Цей пункт викликав найбільше невдоволення республіканців, які традиційно представляють інтереси найбільш забезпечених верств населення і великого бізнесу.
Представники Республіканської партії, незважаючи на обіцянки подати зустрічні компромісні пропозиції до середини дня неділі, досі не дали остаточної відповіді на пропозицію "групи шести", а лише запропонували тимчасово підняти стелю держборгу на півроку, продовживши тим часом обговорення скорочення держвидатків і податковий спір.
Президент США заявляє про неприйнятність короткострокового підвищення стелі держборгу без чіткої домовленості на майбутнє. У вівторок адміністрація США пригрозила республіканцям накласти вето на законопроект про короткострокове підвищення стелі, якщо він буде поставлений на голосування.
У середу Мінфін США вкотре нагадав, що якщо партії не домовляться, то США з 2 серпня не зможуть дати гарантії за своїми міжнародними зобов'язаннями, а саме міністерство не зможе оплачувати рахунки уряду.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас