Україна до 2017 р. зможе виробляти до 80 млн т зерна на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна до 2017 р. зможе виробляти до 80 млн т зерна на рік

Аграрний ринок
408
Україна до 2017 р. буде здатна виробляти до 80 млн т зерна на рік. Про це заявив в ході прес-конференції перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України, президент Національної академії аграрних наук Микола Безуглий, передає кореспондент РБК-Україна.
"Протягом найближчих шести років Україна може вийти на виробництво 80 млн т зерна. Це не передбачення окремих учених, а послідовна, чітко зважена і розрахована можливість українських сільгосптоваровиробників виробити таку кількість зерна. За рахунок чого ми можемо це зробити?.. Ми маємо на сьогоднішній день достатню кількість сортів високопродуктивної української селекції озимої пшениці, ячменю озимого та ярого, кукурудзи, жита, тритикале, круп'яних культур з відповідним генетичним потенціалом", - заявив Безуглий.
Так, за його словами, українські передові селекційні центри мають сорти, які здатні давати врожайність 9-10 т з гектара. Вітчизняні сорти кукурудзи мають генетичний потенціал на рівні 10-12 т з гектара.
Також він повідомив, що для виробництва в Україні 70 млн т зерна до 2015 р. необхідно залучити в АПК 70 млрд грн, і зазначив, що реально товаровиробники на сьогоднішній день вкладають менше половини цих коштів, в результаті чого спрощується процедура виробництва з метою економії.
"На сьогоднішній день ми витрачаємо тільки 33% від технологічної потреби, щоб захистити рослини від бур'янів, шкідників і хвороб. Ці та інші порушення призводять до нереалізації генетичного потенціалу. Коли сільгоспвиробник дотримується технологічного процесу, він має врожайність ранніх зернових на рівні 55 -60 центнерів, урожайність кукурудзи 8-9 т з гектара", - резюмував Безуглий.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас