Остання перевірка аудиторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Остання перевірка аудиторів

Казна та Політика
789
У зв'язку з внесеними змінами в законодавство, що регулює банківську діяльність (згідно з законом України від 15.02.2011 № 3024-VI), Національний банк України розробив проект Положення про Реєстр аудиторських фірм, які мають право на проведення аудиторських перевірок банків.
Нагадаємо, деякі статті закону в новій редакції передбачають можливість проведення аудиторської фірмою аудиторської перевірки фінансової звітності банку тільки після її включення до відповідного Реєстру аудиторських фірм. Реєстр ведеться Національним банком України і передбачає публічність.
"Встановлення в проекті Положення вимог до діяльності аудиторських фірм для включення їх до Реєстру аудиторських фірм дозволить усунути від роботи з банками аудиторські фірми з небездоганною діловою репутацією, забезпечити отримання від професійних незалежних аудиторів об'єктивної інформації про дійсний фінансовий стан банків, підвищити якість складання аудиторських звітів аудиторських фірм, а також дасть можливість використовувати в аудиторській перевірці банків аудиторські фірми з високим рівнем професійних знань і навичок", - говориться в повідомленні НБУ.
Введені вимоги повинні будуть забезпечити банки актуальною інформацією про визначені НБУ аудиторські фірми, які мають право на проведення аудиту фінансової звітності банків.
Опитані експерти нововведення вітають і вважають їх цілком своєчасними. Після великих корпоративних скандалів у США вимоги до аудиторів посилюються в усьому світі, і, виходячи з намірів НБУ, можна сказати, що Україна - не виняток. На думку партнера, керівника групи з надання послуг фінансовим і банківським установам аудиторської компанії Ernst & Young Юлії Студинський, нові вимоги з боку Нацбанку повинні посилити контроль за якістю діяльності аудиторів. Подібного роду акредитація повинна унеможливити діяльність некваліфікованих і випадкових компаній на ринку аудиту, а також допомогти скоротити кількість "неправильних" аудиторських висновків.
За словами експерта, компанії, в яких стандарти якості надання послуг відповідають вимогам Міжнародних стандартів аудиту та законодавства України, жодних змін у своїй діяльності, у зв'язку з введенням Реєстру, не зазнають. Решті ж буде необхідно створювати або посилювати стандарти контролю якості для того, щоб відповідати вимогам регулятора і потрапити в даний Реєстр.
"Звичайно, правильні стандарти контролю якості та сумлінне їх виконання призведуть до збільшення часу, який аудитори будуть витрачати на надання послуг, але сумнівів у якості цих послуг має стати набагато менше", - говорить Юлія Студинська. Ще одним підводним каменем, на її думку, може стати вимога Національного банку до аудиторів, відповідно до якої аудитори повинні повідомляти регулятору про будь-які порушення в діяльності банку, невідповідності у фінансовій звітності, які можуть призвести до неплатоспроможності банку. Така вимога виглядає як перекладення функції банківського нагляду на зовнішніх аудиторів.
Разом з тим, представники банківського сектора не можуть натішитися посиленням конкурентного аудиторського середовища. Так, за словами начальника відділу внутрішнього аудиту "Юнекс Банку" Наталії Дзісь, завдяки діям Нацбанку недостатньо кваліфіковані фахівці, які не підтримують свій експертний рівень, постійно відсіваються. "І на сьогоднішній день залишаються компанії, які втрималися на ринку, мають партнерські відносини з банками, підтримують своє реноме і високий рівень аудиторських послуг", - говорить вона.
Водночас, за словами учасників ринку, найбільш прийнятними заходами контролю за якістю наданих аудиторських послуг в усьому світі були і залишаються незалежні зовнішні наглядові органи та організації. Такі організації, як, наприклад, PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board - США), діють з метою захисту прав інвесторів і контролюють якість і достовірність аудиторських звітів публічних компаній.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас