Лукашенко призначив главою ЦБ голову Беларусбанка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко призначив главою ЦБ голову Беларусбанка

Казна та Політика
291
Президент Білорусі Олександр Лукашенко призначив новим головою Нацбанку голови найбільшого державного банку країни - Беларусбанка - Надію Єрмакову, повідомила прес-служба глави держави.
Колишній глава Нацбанку Петро Прокопович був відсторонений від керівництва в червні за станом здоров'я, а пізніше офіційно відправлений у відставку. Обов'язки голови Нацбанку виконував його перший заступник Юрій Алимов.
Єрмакова, якій 58 років, очолювала Беларусбанк з 1996 року.
Як повідомлялося, в травні Білорусь девальвувала свій рубль на 36%, після того як втратила чверті резервів в іноземній валюті через значні витрати в кінці 2010 року, зроблені урядом з виконання передвиборних обіцянок Лукашенко, вчетверте продовжив повноваження.
Одночасно Нацбанк ввів жорсткі обмеження на коливання курсів.
Штучні обмеження курсу та відсутність інтервенцій призвели до дефіциту валюти і появи "чорного ринку", на якому долари і євро продаються на 15-20% дорожче.
Під час зустрічі з Єрмаковою в середу, що передувала призначенню, Лукашенко пообіцяв найближчим часом визначитися з єдиним курсом рубля.
Раніше білоруська влада говорила, що вважає справедливим курс на нинішньому рівні 5 тис. білоруських рублів за долар.
"Мені здається, Лукашенко довго шукав людину, яка йому буде говорити, що все на валютному ринку робиться правильно, що курс 5 тисяч - це найсправедливіший курс, і Єрмакова - це саме та людина, яка буде йому говорити те, що він хоче чути", - сказав Reuters незалежний фінансовий аналітик Сергій Чалий.
У червні Білорусь отримала 800 млн доларів як перший транш 3-мільярдного кредиту з контрольованого Росією антикризового фонду ЄврАзЕС. Проте білоруський Нацбанк не раз говорив, що, незважаючи на це, не збирається відновлювати інтервенції на ринку.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас