Інвестори готуються до втрати США рейтингу ААА — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори готуються до втрати США рейтингу ААА

Казна та Політика
927
Нездатність американських політиків домовитися про підвищення з 2 серпня рівня держборгу з нинішніх $14,3 трлн і про довгострокове скорочення бюджетного дефіциту змусила учасників ринку насправді побоюватися того, що США можуть втратити найвищий кредитний рейтинг "Вперше в історії кредитний рейтинг нашої країни на рівні ААА може бути знижений, - заявив вчора президент Барак Обама в телезверненні до нації. - Різко зростуть ставки з кредитних карт, іпотеки, автокредитів, що рівносильно істотному зростанню податків на американців. Інвестори по всьому світу ставлять питання: чи як і раніше США хороші для інвестицій?"
Учасники ринків, які досі ставилися до суперечок у Вашингтоні в основному як до політичного театру, серйозно стурбовані ситуацією. "У п'ятницю я ще думав, що ймовірність зниження рейтингу 50 на 50, - цитує The Wall Street Journal Бретта Роуза, начальника відділу стратегії на ринку американських процентних інструментів Citigroup Global Markets. - Але, враховуючи відсутність прогресу у вихідні, вважаю, що зараз шанси ще вищі".
"Ми пройшли точку неповернення в тому, що стосується зниження рейтингу. Ми впевнені, що США втратять статус ААА", - пишуть у звіті аналітики Faros Trading.
Після зриву переговорів у п'ятницю республіканці і демократи розробляють власні плани щодо виходу з боргової кризи. Лідер республіканської більшості в палаті представників Джон Бонер запропонував учора заходи зі скорочення бюджетного дефіциту на $3 трлн і підвищення стелі держборгу в два етапи - зараз на $1 трлн, а через півроку розглянути питання про необхідність подальшого підвищення. Лідер демократичної більшості в сенаті Гаррі Рейд запропонував збільшити стелю на $2,7 трлн (це дозволить забезпечити потреби у фінансуванні до кінця 2012 р.) і приблизно на стільки ж скоротити бюджетні витрати протягом 10 років. Обама заявив, що план республіканців неприйнятний: якщо підняти стелю лише на півроку, ринки та економіка весь цей час перебуватимуть в заручниках і стані невизначеності.
Аналітики і учасники ринків сподіваються, що політики в останній момент все-таки зможуть домовитися про підвищення стелі держборгу і дефолту не станеться. Однак якщо США і зможуть продовжувати виконувати свої боргові зобов'язання, довіра інвесторів до долара, казначейських облігаціях і інститутам США може постраждати в довгостроковій перспективі, написали минулого тижня аналітики агентства Standard & Poor's. Більше того, в S&P вважають, що рейтинг ААА буде виправданий лише в тому випадку, якщо Вашингтон схвалить план про скорочення бюджетного дефіциту на $4 трлн. Жодна з нинішніх пропозицій не передбачає фіскального посилювання в таких обсягах.
Як така, втрата Сполученими Штатами рейтингу ААА навряд чи призведе до кризи на ринках, порівнянному з наслідками дефолту. Однак можлива короткострокова розпродаж акцій, казначейських облігацій, долара, відзначає WSJ. Інвестори вже почали займати відповідні позиції. Прибутковість 30-річних казначейських облігацій зросла вчора до 4,318% з 4,259% у п'ятницю. Набагато істотніше зросла прибутковість одномісячних векселів - з 0,0025% в минулий понеділок до 0,048% вчора: вони закінчуються в серпні, і інвестори побоюються, що з їх погашенням можуть виникнути проблеми. Біржовий оператор CME Group у зв'язку зі збільшеною волатильністю на ринку казначейських облігацій у понеділок випустив розпорядження трейдерам збільшити гарантійне забезпечення з ф'ючерсів на казначейські папери. Золото з початку минулого тижня практично щодня оновлює рекорди: у ході вчорашніх торгів ціна досягала $1622,49, сьогоднішні торги йдуть біля рівня $1611. Курс швейцарського франка вчора виріс на 1,7% до рекордного значення 0,8055 франка/$, а сьогодні оновив рекорд - 0,802 франка/$.
Топ-менеджер S&P минулого тижня зустрічався із законодавцями і сказав їм, що агентство може знизити рейтинг США вже в серпні, пише WSJ. Голова комітету з суверенних рейтингів S&P Джон Чемберс останніми днями також зустрічався з керівниками найбільших компаній з управління облігаціями, включаючи PIMCO і Western Asset Management (підрозділ Legg Mason). "Ми дійшли до недвозначного висновку, що ймовірність зниження рейтингу вище 50%", - сказав представник Western після зустрічі.
Чотирнадцять великих інвесторів, включаючи керівні компанії BlackRock, Legg Mason і пенсійні фонди Північної Кароліни та Флориди, направили Обамі і конгресу лист, в якому закликали швидко розв'язати боргове питання.
Зниження суверенного рейтингу може призвести до зниження рейтингів близько 7000 муніципальних позичальників, заявило агентство Moody's. Крім того, можуть бути знижені рейтинги державних агентств, таких як іпотечні Fannie Mae і Freddie Mac, банків і страхових компаній, які отримали підтримку уряду. Все це призведе до підвищення вартості позикових коштів для них в ситуації, коли економіка і так зростає невисокими темпами.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас