В Україні торгують голландськими кавунами з Туреччини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні торгують голландськими кавунами з Туреччини

Аграрний ринок
1979
У Києві вже кілька тижнів масово продають кавуни. Проте за словами експертів, терміни дозрівання цієї ягоди ще не настали: "натуральні" ягоди з'являться на початку серпня, а зараз кияни купують скороспілки.
"Ці кавуни вирощені під плівкою. Вміст нітратів у них - на межі допустимої норми, - повідомив екс-директор Інституту південного овочівництва і баштанництва Нацакадемії аграрних наук України Анатолій Лимар. - Нинішній рік не дуже сприятливий для кавунів, тому їх смакові якості нижчі, ніж минулого року. Причина - в перепаді температур".
Так звідки ж ранні кавуни надходять на столичні ринки? За словами експертів, на прилавках є як вітчизняна, так і імпортна ягода.
"До нас везуть голландські кавуни, вони відрізняються великим розміром - навіть ранні можуть важити 5-7, а то й 10 кг. Вони значно більші вітчизняних, вирощених в ті ж терміни, - зазначає завідувач кафедри овочівництва Нацуніверситета біоресурсів і природокористування України професор Зіновій Сич. - При цьому в самій Голландії кавуни не вирощують. Ця країна має безліч досвідчених станцій по всьому світу - в Іспанії, Туреччини, Індії, Ізраїлі".
Багато кавунів йдуть до нас з Азербайджану і особливо з Туреччини. Фахівці кажуть, що за смаком вони не дуже - водянисті та не дуже цукристі. Причина в кліматі - в цих країнах підвищена вологість, часто йдуть дощі, а кавунам багато води не потрібно. Чим глибше в землю йдуть корені баштани, тим більше корисних речовин кавун з неї витягне і тим солодшим він буде. А турки, які вирощують на рік по 5 мільйонів тонн, поставили справу на потік, у них цілі арики, в яких тече вода з добривами. Тобто кавуни ростуть швидко, не встигаючи набратися солодощів.
Втім, українські баштанники кажуть, що з кожним роком турецьких кавунів у нас все менше, їх витісняють вітчизняні. Серед українських кавунів фахівці виділяють дніпропетровські і, звичайно ж, херсонські. Херсонська область дає більше 300 тисяч тонн кавунів на рік, і їх охоче імпортують країни Прибалтики, СНД, Польща і Швеція.
Місцеві фермери теж застосовують практику вирощування ранніх сортів, тому в столиці на торгових прилавках вже красуються таблички з написом "Херсонські".
Експерти зазначають: якщо ягода водяниста на смак, значить, вона рано зірвана. Кавуни ніколи не дозрівають на відміну від фруктів. Велике значення мають також умови зберігання. За технологією, зірваний кавун потрібно охолодити до +10-12 градусів. Біда українських фермерів у тому, що не всі вони дотримуються цієї умови. Ось і виходить, що кавун, зірваний безпосередньо з поля, і той, який ми купуємо на ринку, - дві великі різниці.
Разом з тим у міській держлабораторії ветеринарно-санітарної експертизи повідомили, що на офіційних ринках Києва вже забракували чотири партії кавунів. Цілком можливо, що небезпечна для здоров'я ягода потрапила на розвали, яких зараз багато по всьому місту - тому купувати кавуни на стихійних ринках категорично не можна, адже їх якість не контролюється фахівцями.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас