Експерти сумніваються, що Медведєв привезе знижку на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти сумніваються, що Медведєв привезе знижку на газ

Енергетика
429
Експерти сумніваються, що в ході візиту президента Росії Дмитра Медведєва до України 31 липня буде досягнута домовленість про зниження ціни на імпортований в Україну природний газ. Про це вони сказали на прес-конференції в прес-центрі Українських Новин.
На думку керівника енергетичних програм центру "Номос" Михайла Гончара, питання перегляду ціни на газ для України та умов газового контракту від 2009 року політично не вигідне керівництву Росії у зв'язку з прийдешніми в 2012 році президентськими виборами в цій країні.
"З урахуванням того, що в Росії в 2012 році вибори (президентські) і обидва претенденти практично готують свої стартові позиції і уважно дивляться за рейтингами в Росії, навряд чи хтось із них - чи Путін, чи Медведєв, - візьмуть на себе сміливість піти на поступки українській стороні", - сказав він, зазначивши, що таке рішення вкрай негативно позначиться на політичному рейтингу відповідного кандидата.
Крім того, вважає незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут, виходячи з досвіду попередніх раундів переговорів з цього питання, нинішній склад уряду, а також української групи переговірників, не здатні вирішити дане питання в позитивному для України ключі.
"Всі імітації зображати активні переговори з боку міністра (енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка), невдалі спроби з боку прем'єр-міністра (Миколи Азарова) вже не увінчалися успіхом. Тому очікувати на диво сьогодні з нинішнім складом переговорної групи, Кабміну, навіть за наявності якихось змінених директив, я вважаю, не варто", - сказав він.
У свою чергу, зазначає провідний експерт Центру імені Разумкова Володимир Омельченко, українська сторона повинна домагатися перегляду газових контрактів у міжнародному арбітражі. "Якщо Україна і далі буде виступати як сторона-прохач, то це не призведе до необхідного перегляду контрактів. Настав час задіяти правові механізми, які передбачені газовим контрактом 2009 року", - сказав він, додавши, що контрактом допускається можливість вирішення суперечок, в тому числі за вартістю газу, в судовому порядку.
Він нагадав, що раніше ряд великих європейських енергетичних компаній вже домагалися перегляду контрактів з російською стороною на поставку газу для своїх країн.
Як повідомлялося, Медведєв планує 31 липня, в День Військово-морського флоту Росії, відвідати Севастополь для зустрічі з президентом України Віктором Януковичем.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас