Юристи не угледіли в урядовому проекті закону про ринок земель реальної можливості його розвитку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юристи не угледіли в урядовому проекті закону про ринок земель реальної можливості його розвитку

Казна та Політика
293
Урядова версія законопроекту про ринок земель № 9001-1 обмежує коло осіб, які мають право власності на сільськогосподарські землі, що не сприяє розвитку повноцінного ринку, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" керівник практики нерухомості компанії "КПД Консалтинг" Владислав Кисіль.
За його словами, незважаючи на розширення переліку осіб, які мають право на покупку землі для товарного сільгоспвиробництва, за рахунок фермерських господарств, аналогічне право юросіб буде обмежено. Таким чином, реальні товаровиробники, що спеціалізуються на аграрному бізнесі, залишаються "за бортом" земельної реформи, тоді коли не оформлені юридично фермерські господарства, не є серйозними гравцями ринку.
У зв'язку з цим, схвалення законопроекту в урядовому варіанті похитне наміри компаній, які планують найближчим часом придбання земель особистого селянського господарства, відзначив Кисіль.
Він також звернув увагу на той факт, що величезна кількість земельних ділянок сільськогосподарського призначення перебуває як застава в банках, які наразі розглядають їх як проблемні активи. Це, в свою чергу, змушує їх продавати право стягнення на такі активи, зокрема, пов'язаних компаніям. "Тому з передбачуваного часу набуття чинності законопроекту (2012 року) оборот земель, що перебувають в заставі, може стати вкрай скрутним", - сказав Кисіль.
Разом з тим, за його словами, пропозиції щодо удосконалення процедури продажу ділянок при проведенні земельних торгів є "довгожданою перемогою здорового глузду". "Обмеження прав приватного власника визначати ціну продажу своєї ділянки суперечить не тільки нормам цивільного права, а й основоположним конституційним принципам", - пояснив експерт.
Крім того, він зазначив, що нововведення законопроекту, яке передбачає досить детальне врегулювання правил консолідації земельних ділянок для ліквідації дроблення (парцеляція) ділянок в єдиному масиві, позитивно вплине на структурування ринку та створення більш привабливих умов для розвитку товарного виробництва сільгосппродукції.
Однак агресивні дії власників великих масивів землі, інтереси яких повною мірою забезпечив законопроект, можуть спричинити за собою масові конфлікти з власниками "анклавних" (вкраплених в загальний масив - ІФ) ділянок, додав Кисіль.
Юристи адвокатського об'єднання Arzinger, в свою чергу, відзначили, що іноземні особи, яких законопроект позбавляє права на володіння сільськогосподарськими землями, можуть "обійти" цю норму. З цією метою спочатку можна засновувати в Україні товариство, яке буде вважатися іноземною особою в розумінні законопроекту "Про ринок земель", після чого воно виступить засновником іншого товариства, який буде статус резидента і отримає право на покупку сільгоспземлі.
"Отже, як і в попередніх редакціях, не знайдено ефективного способу усунення іноземних осіб від можливості купувати сільськогосподарські землі", - повідомляється в прес-релізі Arzinger.
При цьому в адвокатському об'єднанні нагадали, що відповідно до законопроекту, іноземними вважаються: іноземні особи, особи без громадянства, іноземні підприємства, підприємства, у статутному капіталі яких не менше 10% становить іноземна інвестиція, іноземні юридичні особи, іноземні держави, міжурядові та неурядові організації.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів України передав на розгляд Верховної Ради проект закону "Про ринок земель" № 9001-1, який зареєстрований в парламенті 19 липня 2011 року.
Наразі в Україні діє заборона на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення, яка буде знята за умови схвалення законів про державний земельний кадастр та ринок землі.
При цьому закон № 8077 "Про Державний земельний кадастр" був схвалений парламентом 7 липня 2011 року та набуває чинності з 1 січня 2012 року за винятком деяких положень, тоді коли схвалення законопроекту про ринок земель Держземагентство прогнозувало на осінь цього року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас