Рейтингові агентства готуються оголосити дефолт за держоблігаціями Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рейтингові агентства готуються оголосити дефолт за держоблігаціями Греції

Казна та Політика
704
Основні рейтингові агентства незабаром можуть оголосити дефолт за держоблігаціями Греції, оскільки схвалені напередодні лідерами Євросоюзу заходи щодо виведення регіону з боргової кризи передбачають участь приватних власників грецьких держоблігацій, пише газета Financial Times.
Хоча офіційних коментарів від агентств поки не надходило, економісти практично повністю переконані, що найближчим часом експерти Standard & Poor's оголосять з грецьких держоблігацій "вибірковий дефолт", а фахівці Fitch - "обмежений дефолт", що по суті одне і те ж.
Аналітики Moody's, швидше за все, також оголосять, що Греція допустила дефолт за своїми борговими зобов'язаннями, хоча в агентства і немає спеціального дефолтного рейтингу.
Терміни "вибірковий" і "обмежений" означають, що хоча Греція і допустила дефолт, рейтинги будуть знижені тільки за деякими випусками держоблігацій. Випуски грецьких держпаперів, не порушені планами надання фіндопомоги країні, не підпадуть під оголошення дефолту агентствами.
Оголошення дефолту за облігаціями Греції автоматично означає, що ці папери не можуть бути використані як застава за кредитами Європейського центрального банку (ЄЦБ). Такий результат подій паралізує всю грецьку банківську систему, яка трохи менше ніж повністю покладається на кредити від ЄЦБ для задоволення потреб в капіталі. Крах фінансової системи Греції загрожує серйозними наслідками для всього регіону.
Саме тому глава ЄЦБ Жан-Клод Тріше протягом декількох тижнів, що передували рішенням саміту в четвер, категорично відкидав ідею про те, що Європа може піти на допущення дефолту Греції - першого випадку невиконання боргових зобов'язань розвиненою економікою за останні 60 років.
Схема підтримки Греції буде функціонувати таким чином. Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF) і Міжнародний валютний фонд нададуть Афінам близько 109 млрд євро протягом наступних трьох років усього під 3,5% річних.
Приватні кредитори добровільно обміняють облігації на нові, з більш тривалими строками погашення - 15-30 років. При цьому облігації будуть різних типів - з кількома видами купонів і гарантій, деякі будуть гарантовані активами, що мають рейтинг на рівні ААА. Однак за деякими кредитори візьмуть зниження номіналу боргу на 20%, повідомляє The Wall Street Journal.
Загальна сума участі приватного сектора складе 37 млрд євро до 2014 року, 106 млрд до 2019, свідчать розрахунки. Водночас не всі деталі цієї схеми поки зрозумілі.
За даними зарубіжних ЗМІ, цю схему вже підтримали HSBC, Deutsche Bank, Munich Re - в цілому 30 фінансових інститутів.
ЄЦБ у свою чергу продовжить приймати грецькі облігації як заставу за кредитами.
Більшість економістів зазначають, що оголошення дефолту за держоблігаціями Греції не зробить істотного впливу на ринки, оскільки таку рейтингову дію буде обмежено за часом, після чого і S&P і Fitch повернуть рейтинги країни на рівень "ССС" (низька ступінь спекулятивної категорії), одразу коли стануть відомими подробиці участі приватного сектора в порятунку країни.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас