Уряд США розробляє план на випадок дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд США розробляє план на випадок дефолту

Казна та Політика
1440
Незважаючи на запевнення президента США Барака Обами про близький компроміс з питання підвищення ліміту держборгу країни, ФРС готується до гіршого - дефолту. Як визнав глава Федерального резервного банку Філадельфії Чарльз Плоссер, ФРС і Міністерство фінансів протягом останніх місяців розробляють пакет надзвичайних заходів, які повинні пом'якшити наслідки можливої ​​кризи.
"Робота над цим планом йде своєю чергою. Ми всі в ній беремо участь. Це дуже активний процес", - сказав Плоссер в інтерв'ю Reuters в середу. У першу чергу ФРС необхідно чітко визначитися, як в разі можливого дефолту розглядати державні казначейські облігації. Американському ЦБ необхідно вирішити, чи поводитися з ними, наче нічого не сталося, або ж визнати, що за ними фактично відбувся дефолт, і не видавати кредити під їх заставу, зазначив пан Плоссер.
Якщо до 2 серпня конгрес США не проголосує за збільшення дозволеного ліміту держборгу в 14,3 трлн дол, то США загрожує технічний дефолт. Іншими словами, в уряду не буде коштів для фінансування своєї роботи і виплат за держоблігаціями. Це призведе до втрати Америкою свого вищого кредитного рейтингу і паніки серед інвесторів.
Втім, Чарльз Плоссер визнав, що, за його відчуттями, президент Обама і конгресмени зможуть все-таки в термін вирішити бюджетні розбіжності, які заважають підняти верхню планку держборгу. Після зустрічі у Вашингтоні Барака Обами з найбільш впливовими представниками конгресу США президент заявив телеканалу KMBC з Канзас-Сіті: "Гадаю, ми домовимося". Барак Обама закликав всіх до готовності йти на компроміси, відзначивши "правильний напрямок" ініціативи шести сенаторів від Демократичної і Республіканської партій.
Вироблена сенаторами компромісна пропозиція передбачає скорочення держвитрат на 3,7 трлн дол протягом найближчих десяти років. Паралельно з цим обсяг доходів державної скарбниці повинен бути збільшений на 1 трлн дол за рахунок реформи податкової системи. Таким чином, вдасться уникнути прямого підвищення податків, яке республіканці категорично відкидають.
Тим часом представник президента Джей Керні вперше заявив, що Барак Обама погодився б і з варіантом короткострокового - на кілька днів - підняття стелі держборгу, але з умовою, що ця пауза буде використана для того, щоб визначитися з деталями всеосяжного плану скорочення держборгу. Досі ідею короткострокового збільшення кордону держборгу Обама категорично відкидав.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас