Бангкок йде під воду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бангкок йде під воду

Казна та Політика
1642
Таїландці намагаються запобігти ерозії ґрунту, але це марно. Феномен, через який велике місто в дельті річки Чаупхрая занурюється вниз, пояснюється поєднанням цілого ряду природних факторів - зміною клімату, підвищенням рівня моря, ерозії берега і осідання глинистих ґрунтів. Експерт Світового банку Жан Божо пояснює "просідання" Бангкока ще й надмірно інтенсивним викачуванням з-під нього ґрунтових вод, засміченням стічних каналів та вирубкою лісів.
Тим часом населення столиці Таїланду стрімко зростає. Усього за п'ять років - з 2005 р. до 2010 р. воно збільшилося майже в півтора рази - з 6,6 млн. до 9,1 млн. чоловік, а хмарочоси, які виростають, своїм тиском сприяють подальшому зануренню Бангкока під воду.
"Повені - природна загроза для міста, побудованого на болотистих ґрунтах всього на 1,5 метра вище за рівень моря. Раніше численні іригаційні канали, фруктові сади і поля поглинали воду, проте в ході процесу урбанізації землі, здатні вбирати, були забудовані будинками і залиті бетоном", - коментує ситуацію Нірамон Кулсрісомбат, фахівець з урбаністики та містобудування Університету Чулалонгкорн.
Значна частина мегаполісу вже нижче за рівень моря. Згідно з висновком Азійського технологічного інституту, якщо залишити все на самоплив, найближчим часом перші поверхи будівель у багатьох району Бангкока в дощові місяці року будуть занурюватися в болото. Під загрозою перебуває більше мільйона будинків, 90% з яких - житлові, які зараз під загрозою через підвищення рівня моря.
Подібне явище вже можна спостерігати в портовому містечку Самунт Пракан, розташованому в 15 кілометрах від столиці Таїланду. Жителям цього населеного пункту по кілька місяців доводиться жити в будинках, частково затоплених водою.
Експерт Національного центру запобігання природних лих Сміт Дхармасароя прогнозує, що до 2100 р. Бангкок стане ще однією Атлантидою, а якщо уряд не вживе жодних заходів, ситуація досягне катастрофічних масштабів вже до 2030-их рр. На його думку, необхідно якомога швидше почати зведення гігантської серії гребель уздовж Сіамської затоки. Вартість цього проекту оцінюється в $3 млрд.
На думку океанографа Анонда Снідйонгса, що спеціалізується на вивченні кліматичних змін в Південно-Східній Азії, будівництво стін не врятує Бангкок. "Берег просідає на 3-4 сантиметри щороку, і намагатися запобігти ерозії ґрунту марно. Ситуація для Бангкока безнадійна. Втім, зараз ніхто не може передбачити, як багато мине часу, перш ніж місто почне затоплювати, і як цей процес буде еволюціонувати", - вважає Снідйонгс.
Фахівці нарікають на відсутність політики, здатної запобігти катастрофі, що насувається. Останні п'ять років в Таїланді не було міцної влади. Уряди змінювалися один за іншим, а опозиційні сили влаштовували криваві заворушення, тримаючи країну на межі революції. На загрозу затоплення Бангкока належить відреагувати новому уряду Йінглак Чинават, партії якої вдалося отримати більшість місць в таїландському парламенті, згідно з результатами виборів 3 липня 2011 р.
У звіті, опублікованому нещодавно Світовим банком, Азійським банком розвитку і Японського агентства міжнародної кооперації, Бангкок, поряд з в'єтнамським діловим центром Хо Ши Мін і філіппінською столицею Манілою, був визнаний одним з трьох мегаполісів, найбільш схильних до загроз зміни клімату.
За підрахунками дослідників, за XX століття рівень Світового океану піднявся на 20 см. Серед вірогідних причин називається глобальне потепління, викид промислових газів в атмосферу, парниковий ефект, зміни рельєфу дна Світового океану, тектонічні процеси та природні процеси танення полюсів Землі.
Згідно з висновками Австралійського комітету з вивчення клімату, до 2100 р. рівень Світового океану підніметься ще на 80 см. Прискорення зростання рівня води в різних частинах планети складе від 0,5 до 1 метра, що спричинить за собою катастрофічні наслідки.
У дослідженні, проведеному міжнародною Програмою екологічного моніторингу та оцінки Арктики (Амар), ситуація представлена ​​ще більш драматично. Рівень Світового океану, як прогнозують експерти, підніметься на 90-160 сантиметрів до 2100 р. через танення льодовиків і льодовикових щитів по всьому світу. У звіті наголошується, що щорічна втрата маси льодів Гренландії, що покривають територію розміром з Мексики, зросла з 50 гігатонн в 1995-2000 рр., до більш ніж 200 гігатонн в 2004-2008 рр.
Головним потерпілим, як очікується, виявиться Китай, де 70% великих міст розташовані уздовж морського узбережжя. Тут живе половина китайського населення і зосереджено 60% промислового виробництва.
За песимістичними прогнозами, вже в найближчі 30-50 років під воду підуть Мальдівські острови і держава Тувалу, розташована на дев'яти островах Тихого океану, буде затоплена велика частина території Португалії, Голландії, Великобританії та Далекого Сходу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас