Україна не дочекається грошей МВФ? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна не дочекається грошей МВФ?

Казна та Політика
1906
Економіка України, завдяки останнім успіхам уряду, якраз до ювілею Незалежності вийшла на докризовий рівень. Таке відкриття в середу на засіданні Кабміну зробив його голова Микола Азаров. Але тут же, за вродженою обережністю, порадив міністрам радіти тихо - найгірше ще попереду. Провідні економічні експерти попереджають про можливість падіння світової економіки в нову кризу.
Ми не в праві нехтувати такими серйозними попередженнями, - проаналізував міжнародну обстановку прем'єр-міністр. - Потрібно гранично обмежити або зовсім відмовитися від зовнішніх запозичень і вкрай обережно ставитися до надання держгарантій", - дав рецепт виживання Азаров.
Під відмовою від "зовнішніх запозичень, схоже, треба розуміти і співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Він же мав дати уряду ще в березні 1,5 млрд доларів. І ще стільки ж до середини літа. Саме заради цих грошей депутати не спали задушливої літньої ночі, натискаючи кнопки за пенсійну реформу. Таким чином, додавши українцям кілька років обов'язкової роботи для отримання пенсії. Але через пару тижнів після згаданої "реформи" влада почала нові торги з МВФ - тепер за ціни на газ. Раніше їх обіцяли під кредит збільшити ще на 30% (правда, в два етапи).
Тепер же уряд "вперся", що народ такого подорожчання блакитного палива не витримає. "На даному етапі МВФ жорстко вимагає підвищення цін на газ. Ми працюємо над цим і готуємо матеріали до приїзду місії Фонду 29 серпня... Ми постараємося домовитися з цього питання. Уряд хоче домовитися з МВФ, що ціни на газ для населення якщо й будуть підніматися, то не такими темпами, як того вимагає Міжнародний валютний фонд", - цитує сьогодні офіційний сайт Партії регіонів Владислава Лук'янова, першого заступника голови парламентського комітету з питань бюджету. За його словами, зараз гроші МВФ країні і не потрібні. Чому може свідчити внесення нещодавно змін до держбюджету. Мовляв, уряд так вибудував економіку, що з'явилося 14 млрд "профіцитних" гривень. І їх же пустили на збільшення соціальних виплат.
Хоча, тут депутат трохи лукавить - згадані 14 млрд гривень Верховна Рада і уряд зовсім не на соціальні виплати. Вірніше, тільки 2 млрд гривень пішло на надбавки до зарплат бюджетників. А решта ж 12 млрд були спущені на різні "проекти", економічна або інфраструктурна доцільність яких викликає багато запитань. При цьому є підозра, що частина цих змін до бюджету буде покрита за рахунок грошей МВФ.
"Підвищення цін на газ - це питання зростання тарифів, інфляції і цін відповідно. В умовах досить високого бюджетного дефіциту це призведе до одностороннього збільшення навантаження на населення за відсутності можливостей компенсації шляхом збільшення виплат і т.д. Іншими словами, зросте рівень бідності. Якщо ж брати комплексно всю картину і додати до цього плани з виселення боржників і посилення платіжної дисципліни за ЖКГ, то це гарантовано забере близько 5-7% голосів виборців", - підрахував для "Коментарів" Анатолій Баронін, керівник компанії Аналітична група Da Vinci AG.
"Програма співпраці з МВФ є дуже важливою, оскільки це гроші, які призначені для збільшення валютних резервів, а тим самим для забезпечення стійкості гривні. Зрив програми негайно призведе до зниження рейтингів України, підвищення ставок запозичень, до ще більш обережної політики інвесторів. Це також проблеми з платіжним балансом, з балансом товарів і послуг, тому що торговельний баланс у нас негативний і продовжує збільшуватися. Негативне сальдо потрібно буде покривати або зовнішніми кредитами, або валютними резервами Національного банку", - розповів "Коментарям" Віктор Суслов, колишній міністр економіки.
Власне, втрати країни від невиконання умов Меморандуму в МВФ підрахували вже в Нацбанку. Миколі Азарову ці цифри теж відомі - їх детально описав у своєму листі голові уряду глава НБУ Сергій Арбузов. Сергій Геннадійович епістолярно розклав Миколи Яновича, що "розборки" з МВФ обійдуться країні 7,7 млрд доларів США недоотриманих грошей від міжнародних фінансових організацій. Тут же піде скорочення і так мізерних іноземних інвестицій, подорожчають зовнішні запозичення, а населення кинеться скуповувати валюту. Загалом, втрат мінімум на 9 млрд доларів. А міг би ще додати, що за декілька місяців до обвалу гривні в 2008-му у Нацбанку теж були рекордні золотовалютні резерви. Але не допомогло.
Опитані ж раніше газетою "Коментарі" експерти уточнили, що затримка з траншем МВФ опустить вже найближчим часом гривню до рівня 8,50 за долар. Крім того, можуть виникнути перебої з соціальними виплатами бюджету. І тут нестача грошей, в порівнянні з парадом на честь Незалежності, може виявитися набагато істотнішою.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас