Є три варіанти виходу Греції з кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Є три варіанти виходу Греції з кризи

Казна та Політика
475
Існує три найбільш ймовірних варіанти розвитку подій в зоні євро, пише РБК daily з посиланням на Handelsblatt.
Перший - "Крах валютного союзу". З політичної точки зору зараз майже неможливо уявити, що валютний союз розпадеться. Однак деякі досить поважні експерти такого сценарію не виключають. Цілком можна припустити і те, що подібне радикальне рішення підтримали б і багато політиків, і частина населення. У всякому разі в індустріально сильніших країнах.
На користь цього варіанту говорить, наприклад, те, що будь-які інші сценарії не можуть вирішити проблему недостатньої конкурентоспроможності слабких країн зони євро. Відродження ж національних валют полегшило б завдання боротьби з цією проблемою: з огляду інфляції валют експортні товари ставали б дешевше.
Крім того, національні центробанки могли б у міру необхідності підтримувати фінансові інститути своїх країн. Якщо говорити прямим текстом, то вони могли б до певної міри стабілізувати свої фінансові системи і держбюджет без допомоги з-за кордону - шляхом простого друкування грошей. Звучить це, звичайно, непристойно, однак, зрештою, США саме цим і займаються.
Другий - "Великий союз". Його схвалення ще менш імовірне, однак прихильників у даного сценарію цілком достатньо. Причому саме банкіри були б раді рішенню, яке дійсно заспокоїло б ринки і гарантувало подальше існування єдиної європейської валюти. Головний елемент тут - схвалення спільної відповідальності за боргами зони євро. В результаті в обігу залишаться тільки так звані євроборги, які ніхто більше реструктурувати не буде.
У перспективі - поява узгоджених механізмів, за допомогою яких сильніші держави зможуть протягом тривалого періоду підтримувати тих, хто слабший. Логічним для цієї схеми було б і створення в зоні євро якогось єдиного уряду.
Проти ймовірність створення такого "великого союзу" говорить те, що провідні країни Європи, велика частина їх парламентаріїв і населення, наприклад у Німеччині, цю ідею не схвалюють. Суть побоювань в тому, що виникнуть настільки потужні фінансові структури, які вийдуть з-під контролю політиків.
Третій - "Середній шлях". Цей сценарій є найбільш вірогідним: єдина європейська валюта продовжить своє існування, провідні держави зони євро посилять підтримку проблемних країн за допомогою нових кредитів, а в осяжній перспективі в деяких з них (починаючи з Греції) буде проведена реструктуризація боргів.
Найреальнішим такий шлях видається з двох причин. По-перше, з політичної точки зору це крок, що не вимагає особливої ​​сміливості. По-друге, всі концепції, які обговорюються зараз, припускають тією чи іншою мірою рух саме в цьому напрямку: введення євробондів, додаткові кредити Афінам для викупу власних облігацій, покупка держбондів проблемних країн створеним недавно європейським Фондом фінансової стабільності або ж державне "страхування" бондів. У підсумку йдеться про одне й те ж: сильні держави зони євро мають виділити більше ресурсів для підтримки слабких.
Правда, слід врахувати, що і цей сценарій здатний призвести до катастрофічних наслідків. У будь-якому випадку ситуація залишиться на тривалий період нестабільною.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас