США: Лівійці повинні самі вирішити долю Каддафі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США: Лівійці повинні самі вирішити долю Каддафі

Казна та Політика
327
Лівійський народ повинен самостійно вирішити, чи полковник і беззмінний лідер лівійської Джамахирії Муаммар Каддафі має залишитися в країні, чи покинути її, заявив напередодні офіційний представник адміністрації президента США Джей Керні. Проте Білий дім як і раніше наполягає, що лівійський диктатор повинен піти у відставку зі всіх постів.
Ця заява прозвучала у відповідь на виступ міністра закордонних справ Франції Алена Жюппе, який вважає, що одним з варіантів завершення лівійського конфлікту є надання Каддафі можливості залишитися в країні після його відставки. Тим часом сам диктатор неодноразово заявляв, що не має наміру "залишати батьківщину своїх предків".
Напередодні лівійський МЗС в черговий раз виступив із заявою про те, що можливість відставки Каддафі не обговорюється. Представники лівійського зовнішньополітичного відомства заявили, що в пропозиціях з врегулювання лівійського конфлікту, висунутих Африканським союзом, такого пункту немає і Тріполі не мають наміру обговорювати відставку лідера Джамахирії. Глава МЗС Лівії вказав, що пропозиції союзу передбачають припинення вогню обома сторонами, що беруть участь в конфлікті, - силами опозиції і регулярними військами, завершення бомбардувань НАТО, а також початок переговорів.
Тим часом збройні дії в Лівії продовжуються. Сьогодні в околицях Бреги, на сході країни, продовжилися запеклі зіткнення. Повстанці спробували витіснити з порту війська Каддафі.
Нагадаємо, в лютому 2011 р. в Лівії спалахнула громадянська війна, яка розколола країну на захід, де узяли верх прихильники Каддафі, і схід, контрольований бунтівниками. 17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, яка забороняє літакам армії уряду Лівії здійснювати польоти над територією країни.
Потім в лівійський конфлікт втрутилася міжнародна коаліція, яка почала наносити авіаудари по військових і промислових об'єктах, що знаходяться під контролем сил Каддафі. Через деякий час командування коаліцією перейшло до НАТО.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас