Податок на банки допоможе Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податок на банки допоможе Греції

Казна та Політика
429
Сьогодні лідери європейських країн планують зустрітися на саміті, щоб домовитися про допомогу Греції. Однією з пропозицій із залучення до вирішення боргової кризи приватних кредиторів стало введення спеціального податку на європейські банки.
Каменем спотикання залишається питання, як включати приватних кредиторів в другий план фінансової допомоги Греції (її обсяг оцінюється в 115 млрд євро). Досі фігурували варіанти: французькі банки пропонували направити частину коштів від погашення грецьких бондів у найближчі три роки на покупку нових 30-річних паперів; німецькі банки говорили про відстрочку виплат з облігацій з погашенням до 2014 р. на суму 3,2 млрд євро; обговорювалося питання викупу грецьких держбондів на кошти Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF, частка єврозони в ньому - 440 млрд євро) - рейтингові агентства кваліфікували як дії, які повинні бути прирівняні до вибіркового дефолту.
Останніми днями обговорюється питання введення податку на європейські банки, повідомляє Financial Times: на думку авторів ідеї, з його допомогою можна було б зібрати за три роки 30 млрд євро. Це дозволило б залучити банки до програми допомоги Греції, на чому наполягають деякі країни, насамперед Німеччина і Нідерланди. У документах, які переговорна група готує до саміту і з якими вдалося ознайомитися FT, податок на банки відзначений як єдиний варіант, який не буде розцінений як вибірковий дефолт (за цього варіанту викуп грецьких бондів на кошти EFSF може бути розцінений навіть як повний дефолт, відзначається в документах).
"Це рішення могло б позбавити нас звернення безпосередньо до банків і потенційного дефолту", - заявив міністр Франції з європейських справ Жан Леонетти. Однак оподаткування банків не так легко ввести, додав він (всім країнам доведеться змінювати своє податкове законодавство), до того ж "ми самі досі вимагали від банків збільшувати капітал, щоб вони змогли вижити в умовах кризи".
Представники банківського товариства виступили різко проти податку. "Він стане тягарем для сектора, який лише невеликою мірою є кредитором Греції, - заявив Міхаель Кеммеріх, керівний директор Банківської асоціації Німеччини. - Якщо політики думають про спеціальний податок як засіб для вирішення боргової кризи, його слід було вводити для всіх громадян єврозони" . "Я не вважаю це рішенням для Греції", - заявив голова Французької банківської федерації Франсуа Пероль.
Банківський податок повинен бути запропонований учасникам саміту як один з варіантів дій, вважають переговорники. Результатом саміту в четвер швидше за все стане комбінація кількох варіантів, включаючи банківський податок, якусь форму конверсії боргу, істотні додаткові кредити Греції від EFSF, сказав FT чиновник ЄС. Канцлер Німеччини Ангела Меркель застерегла втім від завищених очікувань: саміт не стане "подією, яка дасть відповіді на всі питання", будуть потрібні подальші кроки, заявила вона на прес-конференції.
До якнайшвидших дій з вирішення боргової кризи закликав МВФ, який опублікував вчора щорічну доповідь про ситуацію в економіці єврозони. Країнам єврозони потрібна велика економічна інтеграція, щоб протистояти кризі, яка загрожує самому існуванню валютного союзу, попередили експерти фонду. Ринки вже сильно нервують через нездатність політиків знайти комплексне вирішення проблеми, і збільшення кризи може мати серйозні негативні наслідки для всього світу, вважають вони.
Представники МВФ до речі висловилися за використання коштів EFSF для викупу грецьких держоблігацій. Вони також вважають, що їх можна використовувати для рекапіталізації проблемних банків, а не тільки для допомоги урядам. Шанси на успіх у плану допомоги Греції будуть вищими, якщо в нього будуть включені заходи щодо скорочення боргу шляхом організованого викупу держоблігацій, говорив на початку липня керівний директор Інституту міжнародних фінансів Чарльз Даллара: викуп бондів на 50 млрд євро дозволив би скоротити держборг країни на 20% ВВП.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас