Грошей потрібно більше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грошей потрібно більше

Енергетика
944
Розрахункова ціна російського газу для України в III кв. поточного року складе $354 за 1 тис. куб. м. Про це вчора повідомив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Володимир Макуха. Це майже на $60 більше, ніж в II кв. ($295,6 за 1 куб. м) і на $90 більше, ніж в I кв. ц.р. ($264 за 1 тис. куб. м).
Різке підвищення вартості газу, а також незадовільні фінансові результати "Нафтогазу" змушують Кабмін, якому підконтрольний НАК, нарощувати його боргові зобов'язання. Зокрема, для розрахунків з "Газпромом" за поставлений у липні газ компанія має намір залучити кредит державного Укрексімбанку.
Необхідність в отриманні такого кредиту в НАК пояснюють дефіцитом оборотних коштів, обмеженістю часу та необхідністю накопичення достатнього обсягу оборотних коштів для своєчасного виконання зобов'язань перед "Газпромом". Якщо умови цих домовленостей щодо термінів розрахунків будуть порушені, то російська компанія має право вимагати від "Нафтогазу" передоплату за свої поставки. Тоді коли зараз НАК здійснює розрахунки до 7 числа місяця, наступного за місяцем поставки (тобто за липневий газ НАК повинен розрахуватися з "Газпромом" до 7 серпня).
Ціна на імпортоване з Росії в Україну блакитне паливо визначається поквартально. Цю умову містять чинні домовленості, підписані "Газпромом" і "Нафтогазом" в 2009 р. за підтримки прем'єра Юлії Тимошенко та її російського колеги Володимира Путіна. Уряд Миколи Азарова прагне підписати нові контракти на поставку російського газу, оскільки нинішні умови українсько-російського газового співробітництва містять невигідні для Києва умови формування ціни на паливо. Через це вартість поставок "Газпрому" на український ринок є однією з найвищих у Європі. Однак російська сторона вже більше року відмовляється зробити цей крок, пропонуючи "Нафтогазу" різні умови, які в перспективі негативно відіб'ються на незалежності українського держхолдингу і можуть призвести до посилення впливу "Газпрому" на українському ринку.
Микола Азаров упевнений, що є економічні аргументи для перепідписання договорів з Росією. Ці аргументи, зокрема, стосуються підходів до визначення ціни газу, принципів формування вартості транзиту газу по українській газотранспортній системі, можливості надання ринкової знижки за рахунок великих обсягів закупівель газу. "Аргументи у нас дуже прості: ціна на газ для України не повинна бути вищою, ніж ціна на газ, наприклад, для Польщі, Словаччини, Німеччини, тобто країн, розташованих далі від Росії... Ціна на газ для України повинна бути ринковою", - зазначив прем'єр.
Експерти вважають, що не лише підписання більш вигідних домовленостей з "Газпромом", але й реструктуризація НАК, ініційована Міненерговугілля, позитивно позначиться на роботі вітчизняного нафтогазового сектора.
"Свідченням непрозорості підходів у процесі створення НАК є відсутність галузевої та економічної логіки при цьому. Концентрація підприємств нафтогазового сектора під одним холдинговим дахом була спрямована на централізацію фінансових потоків галузі для їх непрозорого розподілу в інтересах тих чи інших політико-економічних груп впливу" , - відзначають автори дослідження "Прозорість доходів нафтогазового сектора України", проведеного центром "Номос" за підтримки фонду "Відродження".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас