Держбюджет наситився їжею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держбюджет наситився їжею

Казна та Політика
513
У I півріччі до держбюджету надійшло податків на 93,72 млрд грн - зростання на 60,2% до січня-червня минулого року, заявив учора глава Державної податкової служби (ДПС) Віталій Захарченко. Найбільше зростання сплати податків показали металургія і машинобудування - в 4,1 рази і 2,2 рази відповідно, але абсолютні цифри невеликі - 1,5 млрд грн і 3,23 млрд грн. Це всього 5% від податкових платежів економіки. "30 квітня в Сочі було підписано угоду, яка дає право Україні безмитно ввезти до Росії 260 тис. т сталевих труб, переважно середнього діаметра і нафтового сортаменту. Аналіз свідчить про наявність попиту на листовий прокат, - заявив заступник глави ДПС Олександр Клименко. - Це, безумовно, і надалі позитивно відіб'ється на сплаті платежів до бюджету підприємствами галузей металургії та машинобудування".
Серед лідерів зростання відрахувань до бюджету також опинилися підприємства добувної промисловості, зокрема видобутку металевих руд - збільшення в 3,3 рази, до 4,62 млрд грн. У середньому ці три галузі збільшили платежі в 2,9 рази, але все одно заплатили менше, ніж підприємства харчової галузі. При зростанні сплати податків всього на 10% обсяг платежів перевищив 14 млрд грн. Керівник аналітичного департаменту ІК Concorde Capital Андрій Герус вважає, що така різниця в платежах, зокрема, по металургії, говорить про низьку порівняльну базу минулого року.
"Ситуація у металургів трохи покращилася, але не настільки, щоб збільшити платежі в 4 рази, - пояснює він. - Ті, хто плавить сталь, працюють з практично нульовою рентабельністю. Але, наприклад, Харцизький трубний завод в I півріччі показав збільшення виробництва в 5 разів, за рахунок чого зміг заробити і сплатити податки". Фактично низький обсяг платежів меткомбінатів пояснюється їх збитковістю та отриманням бюджетного відшкодування ПДВ.
Зростання платежів у сфері видобутку руд економіст ІК Dragon Capital Олена Белан пояснює практично подвоєнням цін на продукцію на світовому ринку, хоча собівартість видобутку мало змінилася. "До кінця року ситуація залишиться більш-менш такий самий, - прогнозує Герус. - Ціна на руду буде стабільною - $170-180/т, зростання ціни на сталь складе не більше 5%, наприклад на напівфабрикати - до $700/т". За даними ДПС, підприємства, що видобувають нафту, перерахували 5,61 млрд грн (зростання в 1,9 рази). Білан пояснює приріст збільшенням як ренти на 40%, так і ціни продукції: "Ціна нафти стабілізувалася, і до кінця року залишиться лише ефект від підвищення ставок". В цілому темпи зростання сплати податків будуть знижуватися, у тому числі - ставки податку на прибуток.
Серед галузей з найменшим зростанням відрахувань до бюджету опинилася транспортна (+20%). За словами голови Федерації роботодавців транспорту Ореста Климпуша, показники в галузі залежать від попиту населення і обсягів замовлень промислового сектора. "Транспортна сфера адекватно відображає зростання в економіці", - відзначає Климпуш. Ситуацію в харчовій промисловості може поліпшити тільки підвищення споживчого попиту, який зараз низький, впевнений президент Української торгово-промислової конфедерації Володимир Демчак: "У населення основні статті витрат - ЖКГ і паливо. Якщо свої доходи вони орієнтують на ці галузі, у харчовій промисловості спостерігається спад. Є надія на осінь, коли буває сезонний сплеск попиту".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас