Калетник і Бойко дають заробити на зрідженому газі декільком компаніям по 30 млн дол на місяць — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Калетник і Бойко дають заробити на зрідженому газі декільком компаніям по 30 млн дол на місяць

Енергетика
726
З початку липня роздрібна вартість автогазу підскочила на 10%, а оптова ціна на імпортне паливо - на 30% (більш, ніж 10 тис. грн за тонну).
Подібна ситуація склалася з двох причин.
По-перше, Державна митна служба практично заблокувала поставки імпортного палива в Україну. На підставі внутрішнього наказу "Про посилення контролю над відповідністю класифікації скрапленого газу" митники почали системно проводити відбір проб з імпортних партій пального. Це призвело до того, що процес оформлення партій почав затягуватися на декілька тижнів.
Український же газ продовжує продаватися "Укрнафтою" і "Укргазвидобуванням" (60% виробництва зрідженого газу) за вкрай низькою ціною - 2.13 тис. грн. - кільком обраним компаніям.
На спецаукціонах 8 компаній скуповують 80% ресурсу, перепродуючи його згодом учасникам ринку або ж експортуючи за кордон. В результаті місячний заробіток цих компаній складає близько 240 мільйонів гривень.
"Про це добре знають у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, представники якого володіють більшістю голосів в аукціонному комітеті, які мають право допуску компаній-покупців пропан-бутану до спецаукціону. Але судячи з того, що коло учасників цих торгів залишається стабільним вже багато місяців поспіль, монополізація "харків'янами" ринку... влаштовує відомство Юрія Бойка", - пише видання.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас