Що означають підсумки європейських стрес-тестів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що означають підсумки європейських стрес-тестів

Казна та Політика
357
Європейські стрес-тести провалили вісім банків, яким необхідно залучити 2,5 млрд євро капіталу. Це в десять разів менше, ніж очікували аналітики. Банки активно залучали кошти напередодні, пояснюють регулятори. Публікація детальної інформації дозволить аналітикам змоделювати власні стрес-тести.
Серед сценаріїв, які моделювалися Європейською банківською асоціацією (EBA), були економічний спад в зоні євро на 0,5%, обвал фондових ринків на 15% і значні втрати вартості суверенних облігацій. Перевірку на міцність проходив 91 банк із 21 країни. Серед банків, які провалили тести, п'ять іспанських регіональних ощадних банків, достатність капіталу першого рівня яких опустилася нижче за встановлений регуляторами рівень 5%: CAM, Pastor, Caja3, Unnim і Catalunyacaixa. Тести провалили грецькі ATEBank і Eurobank EFG, а також австрійський Volksbanken, "дочку" якого купує Сбербанк. Цим банкам необхідно буде залучити 2,5 млрд євро до кінця року. Крім того, ще 16 банків важко пройшли стрес-тести з показниками капіталу в межах 5-6%. Серед них сім іспанських, два німецьких, два грецьких, два португальських і по одному з Італії, Словенії та Кіпру. Вони також повинні будуть провести докапіталізацію.
"Це складно назвати стрес-тестами. Усього вісім банків провалилися? Вони недостатньо жорсткі", - заявив аналітик Espirito Santo Investment Bank Ендрю Лім Wall Street Journal. Так, минулого року "невдах" було сім, а потрібно їм було всього 3,5 млрд євро. Дефіцит капіталу був в десять разів нижчим, ніж обіцяли найоптимістичніші оцінки аналітиків. І зараз інвестори, опитані в червні Goldman Sachs, чекали, що тести не пройдуть 15 банків, яким буде потрібно залучити 29 млрд дол. Однак в EBA наполягають, що якби не хвиля докапіталізацій напередодні перевірки, незадовільні результати показали б 20 банків із загальним дефіцитом капіталу в 26,8 млрд дол. "Стрес-тести підштовхнули до збільшення капіталу", - заявив FT глава асоціації Андреа Енріа. З кінця грудня по квітень банки збільшили капітал майже на 100 млрд євро, підкреслив він.
Аналітики незадоволені і тим, що ймовірність дефолту Греції або іншої проблемної країни тестами не враховувалася. Однак разом з результатами стрес-тестів EBA опублікувала і досить детальні вихідні дані (по 3,2 тис. пунктів проти 179 пунктів минулого року), в тому числі з позицій банків у суверенних боргах. Найбільше їх на балансі у BNP Paribas (140 млрд євро) і HSBC Holdings (114 млрд євро). В цілому ж суверенні ризики сконцентровані всередині проблемних країн, випливає з аналізу EBA. Так, на місцеві банки припадає 69% грецького держборгу, 61% ірландських держоблігацій і 63% держпаперів Португалії.
В Євросоюзі вважають, що аналітики проведуть власні стрес-тести, ґрунтуючись на опублікованих даних. Результати EBA будуть "оскаржені ринковими тестами", цитує Bloomberg документ, підготовлений євробюрократією. Це може нести загрозу фінансовій стабільності, побоюються там.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас