Європа готується до дефолту Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа готується до дефолту Греції

Казна та Політика
4058
Як повідомляють джерела в Єврокомісії, днями в Римі відбулися переговори між главами приватних європейських банків, що мають у своїх активах значну частку держоблігацій Греції, і керівництвом Єврокомісії. Зустріч була присвячена визначенню переліку цінних паперів, з яких може бути проведений дефолт, а також розміру компенсаційних виплат за ними.
"Офіційно Афіни досі не допускають самої думки про можливий дефолт, однак наступного тижня положення може змінитися кардинальним чином, - цитує ІТАР-ТАСС представника Єврокомісії, який брав участь в переговорах. - Греція опинилася зараз в ситуації, коли вона просто не здатна виплачувати за своїми борговими зобов'язаннями, в першу чергу з причини входження національної економіки у фазу спаду і значного скорочення державних доходів.
В результаті є тільки два варіанти для того, щоб не допустити краху держбюджету Греції: надати Афінам нові кредитні кошти з боку інших країн - членів Євросоюзу або списати значну частину державного боргу. Все говорить про те, що друга програма допомоги буде включати обидва ці елементи".
Правда, надія на нові кредити понад узгоджений транш в EUR110 млрд., якого явно не вистачає для покриття EUR350 млрд. держборгу Греції, тане з кожною новою заявою представників ЄС, і особливо - МВФ. Проблемні члени єврозони не даремно побоювалися приходу до влади над бюджетом Міжнародного валютного фонду вельми радикально налаштованої по відношенню до проблемних економікам Крістін Лагард.
"Коли йдеться про Грецію, Португалію та Ірландію, головне завдання фонду в тому, щоб створити такі умови, за яких борги цих країн зменшилися б до розумних меж і дали можливість бізнесу повернутися на фондові ринки, - зазначила вона минулого тижня на зустрічі з представниками ЗМІ у Вашингтоні. - Але МВФ - не друкований верстат і не "грошовий мішок", тому державам, перш ніж звертатися за допомогою, варто проводити структурні реформи фінансової системи і регулювати її, щоб мати достатню платоспроможність".
І, щоб остаточно прояснити питання ставлення МВФ до фіндопомоги Греції, додала: "З моєї точки зору, ми поки не досягли тих показників, які дозволили б обговорювати умови, обсяги, терміни подальшої допомоги. Вона не повинна сприйматися як належне".
Водночас варіант "вибіркового дефолту" теж не влаштовує МВФ, тому що в цьому випадку фонд не бачить для країни можливості звертатися за капіталом на зовнішні ринки після 2012 р. (поки розподіл траншів у рамках вищезазначених EUR110 млрд. остаточно затверджено лише на рік вперед, оскільки спочатку передбачалося, що в 2012 р. країна зможе знову запозичувати на зовнішніх ринках).
Побоювання фонду лише підігріваються заявами міжнародних рейтингових агентств, що одноголосно попередили, що навіть спланований і узгоджений "вибірковий дефолт" з цінних паперів країни все одно буде розцінений ними як дефолт і призведе до неминучого і вельми істотного зниження рейтингу Греції. Нагадаємо, що минулого тижня міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) Греції в іноземній і національній валюті з "В+" до "ССС", а короткостроковий РДЕ - з "В" до "С". При цьому стеля рейтингу країни все ще стоїть на рівні "ААА", як і у всіх інших країн єврозони.
Черговий "остаточний термін" рішення з Греції "Трійка" (ЄЦБ, МВФ і ЄС) призначила на 21 липня - цього дня розпочнеться екстрений саміт країн єврозони, на якому і будуть затверджуватися положення чергового пакета сприяння Греції. Або не будуть - якщо за три дні, які залишилися до саміту, глави європейських банків все-таки дійдуть до єдиного переліку "дефолтних" документів. І ЄС отримає першого члена-банкрута.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас