ЄЦБ і влада ФРН не можуть дійти до консенсусу з грецького питання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ і влада ФРН не можуть дійти до консенсусу з грецького питання

Казна та Політика
407
Керівництво Європейського центрального банку (ЄЦБ) і влади Німеччини, схоже, не можуть домовитися про основні принципи вирішення боргових проблем Греції: можливості перекласти частину відповідальності за грецький держборг на плечі приватних інвесторів.
Як пише Financial Times, глава ЄЦБ Жан-Клод Тріше заявив, що Центробанк єврозони не буде брати як заставу боргові папери, за якими оголошено дефолт, що потенційно загрожує припиненням фінансування грецької банківської системи за рахунок кредитів ЄЦБ.
За словами Тріше, іншим державам єврозони доведеться придумати способи підтримки ліквідності грецьких банків, якщо вони продовжать наполягати на реалізації програми підтримки Греції, яка призведе нехай навіть до вибіркового дефолту.
"Якщо країна оголосить про дефолт, ми більше не зможемо приймати її дефолтні боргові зобов'язання як нормальну і прийнятну заставу", - сказав голова ЄЦБ.
Ця заява Тріше переводить ЄЦБ в пряму опозицію групі країн єврозони на чолі з Німеччиною, які наполягають на участі приватних інвесторів в порятунку Греції. Обличчям цієї кампанії є канцлер ФРН Ангела Меркель, яка вже встигла заявити, що приїде на саміт у Брюсселі лише за умови, що на ньому буде узгоджений новий план порятунку Греції.
Меркель підкреслила в неділю, що хотіла б уникнути продовження термінів погашення боргових зобов'язань Греції, але підкреслила, що добровільна участь приватного сектора є істотним чинником успішності переговорів.
"У всьому світі найкраще, що може зробити приватний сектор, - прямі іноземні інвестиції, приватизація і повернення до саморегулюючого фінансування ринку, наскільки це можливо", - стверджує Тріше.
Раніше повідомлялося, що зустріч глав держав і урядів країн єврозони, присвячена подальшому фінансуванню Греції, відбудеться 21 липня в Брюсселі, оголосив у п'ятницю голова Євроради Херман ван Ромпей.
Другий пакет допомоги Греції, без якого країна буде змушена оголосити наступного року дефолт зі своїх боргів, досі не узгоджений через відсутність рішення щодо участі в цьому пакеті приватних кредиторів.
При цьому, хоча план участі приватних кредиторів в зниженні фінансового тягаря Афін, що становить непідйомні 350 млрд євро, передбачає добровільну участь, рейтингові агентства, швидше за все, кваліфікують це як вибірковий дефолт.
За даними журналу Spiegel, зараз найбільш вірогідним варіантом дій єврозони є реалізація схеми зі скупки боргів Греції за ринковими цінами.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас