Республіканці торгуються один з одним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Республіканці торгуються один з одним

Казна та Політика
828
Демонстративний жест Барака Обами, схоже, не справив особливого враження на членів конгресу. Минулої середи президент США залишив залу засідань в самий розпал дебатів, зажадавши від законодавців вже до п'ятниці представити узгоджений план збільшення ліміту державного боргу США на $2,4 трлн. В іншому випадку, попередив він, загроза оголошення технічного дефолту стає цілком реальною.
Граничний обсяг позик федерального уряду в США складає $14,29 трлн, але ця стеля була досягнута ще 16 травня. Виступаючи перед конгресом, міністр фінансів США Тімоті Гайтнер заявив тоді, що тільки "екстрені заходи" зможуть відстрочити дефолт, але вже 2 серпня Білий дім може офіційно оголосити про те, що більше не в змозі виконувати фінансові зобов'язання. У першу чергу це може призвести до припинення соціальних виплат, включаючи пенсії та компенсації для малозабезпечених.
Проте ні в конгресі, ні в адміністрації не звернули жодної уваги на ультиматум, висунутий президентом США. Не згадав про нього і сам Барак Обама, який заявив у п'ятницю, що як і раніше чекає на рішення законодавців. "У нас залишилося дуже мало часу", - м'яко нагадав президент в ході другої за тиждень прес-конференції, присвяченої проблемі позик федерального уряду.
Як стало відомо, минулими вихідними спікер нижньої палати Джон Бейнер і лідер республіканської більшості в конгресі Ерік Кантор зустрілися з міністром фінансів Тімоті Гайтнером і главою адміністрації Біллом Далі. У неділю Бейнер провів ще один раунд переговорів з главою демократичної фракції в конгресі Ненсі Пелоссі. За даними джерела, близького до адміністрації США, в ході цих зустрічей представникам Республіканської партії був запропонований компроміс: у обмін на згоду збільшити ліміт запозичень Білий дім запропонував створити міжпартійну комісію, яка до кінця року змогла б запропонувати узгоджений план скорочення бюджетного дефіциту і зменшення держборгу. Однозначної відповіді від опонентів отримати не вдалося. "Республіканці прекрасно розуміють, який козир опинився у них в руках, так що будуть торгуватися до кінця", - вважає співрозмовник.
Головною проблемою в переговорах залишаються розбіжності всередині республіканського табору. Наприкінці тижня лідер конгресу Джон Бейнер заявив, що не має наміру відмовлятися від свого плану зі скорочення дефіциту держбюджету на $2,4 трлн. Економії, на думку Бейнер, можна досягти за рахунок перегляду соціальних програм, у тому числі медичних - Medicare і Medicaid. Представники радикального руху "Чаювання" запропонували власний план, який передбачає зменшити дефіцит федерального бюджету протягом найближчих десяти років на $5 трлн. Конгресмен-республіканець Пол Райан пішов ще далі, запропонувавши скоротити бюджет на цю суму вже протягом найближчих двох років. У дискусію довелося втрутитися членам бюджетного комітету, нагадавши, що в 2011 році загальна сума витрат федеральних органів США склала $3,6 трлн, так що пропозиція конгресмена Райана призведе до негайного закриття всіх держустанов у країні.
Незважаючи на всі розбіжності, більшість республіканців сходяться на тому, щоб винести на голосування план, що отримав назву "Cut, Cap and Balance" ("Скоротити, обмежити і збалансувати"). Згідно з цією пропозицією, до конституції США необхідно внести поправку, що забороняє федеральному уряду витрачати більше 18% від загального обсягу ВВП. Зараз ця межа встановлений на рівні 24%.
Ініціатива республіканців буде винесена на голосування вже у вівторок, але, на думку експертів, вона заздалегідь приречена на провал. Згідно із законодавством США, будь-яка поправка до конституції повинна бути затверджена обома палатами, а потім схвалена законодавчими зборами всіх штатів. Проти законопроекту вже виступили представники демократичної більшості в сенаті, які стверджують, що подібне обмеження витрат у країні зі старіючим населенням і постійним зростанням вартості медичних послуг може призвести до непоправних соціальних наслідків. Ще не отримав підтримки і спільний план лідерів республіканської та демократичної фракцій в сенаті Мітча Макконнелла і Гарі Ріда. Вони пропонують конгресу дозволити адміністрації підвищити стелю запозичень на $2,5 трлн протягом наступного року. Збільшення ліміту має пройти в три етапи і кожен з них буде окремо затверджуватися нижньою палатою.
Одночасно лідери сенату запропонували надати особливі повноваження спеціальної міжпартійної комісії з 12 законодавців, яка вже до кінця року запропонувала б власний план скорочення бюджетного дефіциту. На думку сенаторів, екстрені заходи дозволять наступного фінансового року скоротити витрати на $1,5 трлн, а потім економія складе не менш $3,8 трлн. Ця сума може бути отримана за рахунок підвищення пенсійного віку до 67 років, перегляду ряду урядових програм, скорочення військового бюджету і скасування податкових пільг для покупців житла.
Головною темою для дискусій, як і раніше залишається питання підвищення податків "для багатих". В ході передвиборної кампанії в 2008 році Барак Обама не раз заявляв, що має намір домогтися збільшення податків для громадян, що заробляють більше $250 тис. на рік. Минулого тижня президент США ще раз підтвердив, що саме вони повинні "взяти на себе відповідальність за майбутнє країни". Республіканці в свою чергу вважають подібну міру неприйнятною, наполягаючи на тому, що саме "багаті" створюють такі необхідні робочі місця, і податкові пільги дозволяють їх бізнесу успішно розвиватися.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас