Експерт: В рамках судової реформи в Україні слід збільшити незалежність суддів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: В рамках судової реформи в Україні слід збільшити незалежність суддів

160
У рамках судової реформи в Україні слід збільшити незалежність суддів. Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" заявив заступник помічника держсекретаря США, один з керівників Бюро державного департаменту США з питань демократії, прав людини та праці, що відповідає за регіон Європи, Центральної та Східної Азії, Томас Мелія.
"Я думаю, що в розробці законодавства (щодо судової реформи) не був врахований весь пакет рад від Венеціанської комісії та інших іноземних фахівців, включаючи американських. У нас залишається відчуття, що можна було б ще багато чого поліпшити в українській судовій системі. Зокрема, у сфері незалежності суддів, з якою взагалі тісно пов'язана віра у справедливість системи судочинства. А це надзвичайно важливо хоча б для того, щоб залучати інвестиції. Міжнародні компанії прийдуть лише тоді, коли будуть упевнені, що їх комерційні права можуть бути чесно захищені. Так само важливо, щоб і окремі громадяни мали можливість чесної захисту своїх прав", - сказав Мелія.
Крім того, він заявив: "Існують і певні структурні проблеми. Наприклад, щодо ролі Вищої ради юстиції. Адже до складу цього органу входять чиновники Генпрокуратури або інші призначенці виконавчої гілки влади. І це створює таку обстановку, що судді, залежні в своїй кар'єрі від рішень цього органу (чи буде суддя затверджений, чи продовжать його повноваження після випробувального терміну), повинні пам'ятати про побажання і ставлення до них з боку цих призначених чиновників із виконавчої влади. Тобто створюється атмосфера, яка не дозволяє бути повністю впевненим, що судді готові виносити вироки, не озираючись на наслідки для свого професійного майбутнього".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас