Експерти: Угода про асоціацію між ЄС та Україною під загрозою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Угода про асоціацію між ЄС та Україною під загрозою

Казна та Політика
625
Експерти вважають, що через кримінальне переслідування посадових екс-осіб ратифікація угоди про асоціацію між ЄС і Україною опинилася під загрозою.
Таку думку вони висловили в опитуванні Інтернет-видання "Політична думка".
Так, політолог Ігор Жданов зазначив, що сьогодні серед європейців все частіше лунають заяви про відсутність демократії в Україні. За його словами, ці заяви базуються, насамперед, на ситуації навколо справи Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, які кваліфікуються як політичні репресії та вибіркове застосування правосуддя.
"Залежно від розвитку цих справ і стану демократії в Україні й піднімається питання представниками ЄС про можливість ратифікації угоди про асоціацію між ЄС і Україною", - зазначив експерт.
Жданов підкреслив, що на сьогоднішній день майже ніхто не сумнівається в тому, що переговори про підписання цієї угоди можуть завершитися вже восени або взимку. Однак не всі країни готові ратифікувати таку угоду. Називаються такі країни, як Франція, Німеччина, Голландія та інші, національні парламенти яких можуть не ратифікувати угоду про асоціацію з Україною. "Але я вважаю таку логіку цих європейців досить дивною, тому що це все одно, що лікувати головний біль гільйотиною. На мою думку, якщо європейці ратифікують угоду про асоціацію, то Україна візьме на себе жорсткі зобов'язання щодо забезпечення стану демократії в країні. Тоді на українську владу буде легше впливати і європейцям, ніж у тому випадку, коли угода не буде ратифікована. ЄС отримає серйозні важелі впливу. Інакше країна опиниться на узбіччі європейської інтеграції", - зазначив експерт.
Щодо позиції української влади з цього питання, то Жданов упевнений, що вона не усвідомлює серйозності проблем всередині країни і наслідки для країни у випадку, якщо угоду про асоціацію не ратифікують. "Адже на переговорах про зону вільної торгівлі і про асоціацію європейці мало говорять про стан демократії, свободи ЗМІ або про українське правосуддя. А от коли справа дійде до ратифікації угоду, тоді ці питання гостро встануть. Це потрібно усвідомлювати владі. Бо тоді саме в неї гостро запитають, чи дотримується ця влада європейських цінностей або лише займається балаканиною. Тобто всередині країни творить, що хоче, а зовні говорить про демократію. Тоді порожні слова влади вже не спрацюють, і від цього страждатиме країна і, найголовніше, громадяни", - переконаний експерт.
Науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко також висловив думку, що якщо ця угода буде успішно підписана, то це не означає, що її ратифікують всі країни - члени ЄС. "І тут не тільки справа проти Тимошенко впливає на це, а й наступні парламентські вибори, які можуть збігтися з ратифікацією угоди. А в тому, що справа над Тимошенко є політичною, як і в можливій нечесності майбутніх виборів, там уже ніхто не сумнівається" , - зауважив він.
На думку експерта, вся відповідальність лежить на владі. "Так, вона неоднорідна. Деякі прагнуть укласти угоду про асоціацію і довести справу до кінця, а деяким представникам цієї влади абсолютно все одно. Тому ми бачимо певну наївність української влади, яка хвалиться, що процес уже на стадії завершення, і Євросоюз прямо горить бажанням надати Україні таке розташування", - сказав Сушко. Він зазначив, що в ЄС також не всі поспішають і бажають укласти цю угоду з такою Україною і такою владою, бо це зайві клопоти для них. "Асоційовані відносини - це серйозні зобов'язання з обох сторін. Справа Тимошенко - це "прекрасний подарунок" від української влади тим, хто не хотів би бачити Україну серед євроспільноти. І, на жаль, не розуміє українська влада і, зокрема, Президент Янукович того, наскільки важливим є фактор переслідування лідера опозиції. Влада повинна запам'ятати, що такі угоди просто не укладаються з недемократичними країнами", - зазначив Сушко.
За його словами, зараз питання ратифікації угоди ще не стоїть на порядку денному. "Але там уже всі спостерігають, як Україна готується і до наступних виборів на законодавчому рівні, і яка тут ситуація зі свободою слова і все інше. Наразі Україна має серйозні проблеми з відповідністю європейським цінностям", - підкреслив експерт.
"Що може вплинути на українську владу, щоб вона не нашкодила країні і громадянам. Громадяни мають самі визначитися, що для них важливіше, і відповідно до цього і діяти", - вважає він.
Сушко допускає, що частина суспільства, зацікавлена ​​в угоді з ЄС, не хотіла б, щоб ЄС при цьому закривав очі на проблеми з демократією, ЗМІ, правосуддям та ін. Тому на цю тему дискутують політологи, політики, правники. І дискусія щодо того, чи українське суспільство буде лобіювати підписання угоди про асоціацію за будь-яких обставин і з такою владою, або потрібно рахуватися з проблемами в країні і укладення такої угоди вважати передчасним, дуже непроста. "Я розумію саме тих, хто каже, що укладення угоди з недемократичною Україною буде дискредитувати інститут асоціації з ЄС. З іншого боку, ціна непідписання угоди про асоціацію призведе до величезних ризиків для подальшого розвитку України. Тому потрібно цю угоду підписувати і натискати на українську владу, вимагаючи від неї виконання вимог, зокрема, у питаннях верховенства права, свободи ЗМІ та ін.", - переконаний експерт.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас