Кабмін запрограмував економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін запрограмував економіку

Казна та Політика
384
Програма соціально-економічного розвитку на 2012 р. передбачає прискорення наступного року зростання ВВП до 6,5% в порівнянні з 4,7%, очікуваними цього року. Інфляція, як прогнозують в уряді, знизиться з 8,9% цього року до 7,9% наступного року. Закладені в програмі показники з ВВП та інфляції збігаються з розрахунками, представленими в бюджетній резолюції на наступний рік. Парламент схвалив її в травні ц.р. Згідно з документом, номінальний ВВП в 2012 р. складе 1 трлн. 475,5 млрд. грн.
У проект програми соціально-економічного розвитку уряд заклав показник зростання промислового виробництва на рівні 8,3%. Зокрема, планується, що обсяги виробництва в машинобудуванні збільшаться на 20%, у добувній промисловості - на 4,6%, в агропромисловому секторі - на 5,7%. Зростання виробництва АЕС в порівнянні в порівнянні з 2010 р. збільшиться на 2,6%, або на 2,349 млрд. кВт-год, до 91,5 млрд. кВт-год.
Очікується також збільшення припливу інвестицій на 8,4% в порівнянні з 2011 р. Крім того, Кабмін поліпшив соціальні індикатори на наступний рік. Соцпараметри програми розвитку на 2012 р., як вважають в уряді, орієнтовані в першу чергу на зростання доходів громадян, посилення держгарантій і базових соцстандартів. Кабмін обіцяє підвищити прожитковий мінімум протягом 2012 р. на 23%, реальну заробітну плату - на 9%, мінімальну пенсію - на 16,2%, Зростання мінімальної зарплати передбачається підвищити на 19,4%.
Мінекономрозвитку має намір внести програму на розгляд уряду у вересні. А поки її належить доопрацювати. На сьогоднішній день, як відзначив перший віце-прем'єр Андрій Клюєв, очолюване ним міністерство займається розробкою проекту держпрограми економічного і соціального розвитку на 2013-2015 рр. (за форматом "1+2"), яка повинна повністю співвідноситися із завданням середньострокового бюджетного планування. Зазначимо, бюджетна резолюція, програма соціально-економічного розвитку і держбюджет - основні документи, що визначають темпи економічного розвитку країни в певний період. Раніше президент Віктор Янукович заявив, що бюджет-2012 в першому читанні буде схвалений вже у вересні ц.р. У держпрограмі розвитку Кабмін запланував збільшення доходів зведеного бюджету на 15,2%, до 434,9 млрд. грн. Податкове навантаження при цьому знизиться (зокрема, ставка податку на прибуток буде знижена на 2 в.п., до 21%). Дефіцит держбюджету-2012 передбачається скоротити на 0,5 в.п., до 2,5% ВВП.
"Урядовий прогноз зростання ВВП на 2012 р. виглядає досить оптимістичним, хоча, враховуючи волатильну динаміку економічного зростання України в минулі роки і залежність економіки від циклічності світових товарних ринків, повністю виключати ймовірність реалізації такого сценарію не можна", - вважає головний економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан. За умови швидкого відновлення світової економіки, істотного зростання внутрішнього попиту на тлі відновлення кредитування та гарного врожаю с/г культур, припускає експерт, темпи зростання українського ВВП дійсно можуть прискоритися в наступні кілька років до 6-7% (рік до року) у порівнянні з базовим сценарієм 4-5%.
"Втім, враховуючи поточні тенденції світових ринків, від яких Україна сильно залежна у зв'язку з високою часткою експортно орієнтованої групи товарів у структурі ВВП, його зростання наступного року очікується на рівні 5,0-5,5%", - сказала у коментарі аналітик ІК Concorde Capital Світлана Рекрут. При цьому в 2012 р., припускає експерт, Україна зможе розраховувати в середньому на 0,5% додаткового внеску в зростання ВВП у зв'язку з проведенням чемпіонату Євро-2012. Він буде стимулювати споживання, зростання сфери послуг і приплив іноземного капіталу.
"У свою чергу, реальне зростання промислового виробництва очікується на рівні 9%", - зазначив у коментарі заступник директора аналітичного департаменту ІГ "Сократ" Іван Панін. Рівень інфляції в 2012 р., за його прогнозами, буде вищим за очікуваний урядом і досягне 10%. А Світлана Рекрут з Concorde Capital прогнозує, що основними її "двигунами" стануть продукти харчування та комунальні тарифи. "Якщо українській владі вдасться домовитися з МВФ про більш лояльне підвищення тарифів цього року, то в такому випадку послуги ЖКГ будуть надавати інфляційний тиск і в 2012 р.", - вважає експерт. На думку пані Бєлан, відновлення світової економіки буде супроводжуватися подальшим зростанням світових цін на сировину, зокрема на нафту, що неминуче чинитиме тиск на зростання цін всередині країни.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас