Експерт: На дефолт Греції очікувати не слід, але реструктуризація її боргу дуже ймовірна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: На дефолт Греції очікувати не слід, але реструктуризація її боргу дуже ймовірна

Казна та Політика
243
На дефолт Греції очікувати не слід, але реструктуризація її боргу дуже ймовірна, вважає голова інвестиційного фонду PIMCO Мохаммед ель-Еріан, передає РБК daily з посиланням на Handelsblatt.
Економіст відзначив, що головне питання - наскільки впорядковано ця реструктуризація буде проходити. На його думку, борги Греції настільки великі, а перспективи економіки такі погані, що одним лише зниженням держвидатків проблему не вирішити.
На думку ель-Еріан, незважаючи на масштабні пакети фінансової підтримки з боку Євросоюзу, МВФ, ЄЦБ і великі матеріальні втрати населення Греції, положення цієї держави зараз не тільки гірше, ніж рік тому, але й гірше за зроблені тоді песимістичні прогнози. Причина в тому, що "пакети допомоги" не роблять впливу на корені грецьких проблем, тобто фінансові вливання йдуть, а заходи з підтримки економічного зростання відсутні.
Згідно із прогнозом експерта, на реструктуризацію боргів Греції слід очікувати в найближчі півроку. "Необхідно сподіватися, що станеться це в упорядкованій формі, аналогічно до того, як це було раніше у випадку з Пакистаном або Уругваєм. Ринки виходять з того, що "прощення боргів" Греції досягне 50-60% від їх нинішнього обсягу", - зазначив він.
З приводу перспектив інших проблемних країн, починаючи з Португалії та Ірландії, глава PIMCO зазначив, що в першу чергу слід звертати увагу на два аспекти: темпи зростання національної економіки і шанси розплатитися за боргами. Він вказав, що з точки зору ймовірності повернення кредитів становище в Греції гірше, ніж в Португалії та Ірландії. Потім, з великим відривом, в чорному списку боржників стоять Іспанія, Італія та Бельгія. Найбільш надійне положення у Німеччині, яка "пожинає плоди своїх багаторічних реформ і правильного поводження з бюджетним дефіцитом".
Економіст не виключив того, що боргова криза здатна певною мірою змінити Європу. Мохаммед ель-Еріан вважає, що, цілком ймовірно, європейській владі все-таки доведеться схвалювати політичні рішення замість того, щоб постійно надавати нові кредити. Рішення ці можуть, з одного боку, призвести до виникнення податкового союзу, а з іншого - до реструктуризації боргів і, можливо, до деякого зменшення валютного союзу.
За фінансовим станом Європи слід вкрай уважно стежити. За словами ель-Еріан, у Греції обсяг вкладів громадян вже знизився на 10%, і процес цей має тенденцію до прискорення. Це може призвести до обвалу всього банківського сектора, якщо натовпи людей раптом кинуться знімати гроші зі своїх рахунків. У результаті країні загрожує глибока фінансово-економічна криза. Прикладом настання подібної "неконтрольованої неплатоспроможності" є ситуація в Аргентині в грудні 2001 р.
У зв'язку з неоднозначністю тієї ролі, яку в долі проблемних країн грають зараз світові рейтингові агентства Moody's, S&P і Fitch, ель-Еріан підкреслив, що PIMCO складає власні рейтинги і вважає їх більш достовірними. При цьому він вказав, що наглядові відомства дозволили традиційним рейтинговим агентствам посісти на ринку провідне становище, а питання, хто контролює і оцінює самі ці агентства, залишилося без відповіді.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас