Чиновники просять фермерів продавати дешевше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновники просять фермерів продавати дешевше

Казна та Політика
550
Дрібного та середнього фермера поставили на коліна. Нововведення у вигляді експортних мит на ячмінь, пшеницю та кукурудзу, які діють з 1 липня, а також демпінг російського зерна в Причорномор'ї істотно знизили закупівельну вартість зерна нового врожаю в Україні. Селяни, що не мають потужностей зі зберігання зерна, опинилися на роздоріжжі: продавати зерно трейдерам або державі - кон'юнктура вкрай несприятлива в порівнянні з минулим роком. "Якщо минулого року вартість продовольчої пшениці складала близько 2 тис. грн., то зараз 3 клас пропонується за 1600-1650, максимум 1700 грн. за тонну. Ми відзначаємо здешевлення на 300-350 грн. На тонні на тлі загального подорожчання посівної кампанії", - сказав заступник генерального директора Аграрного фонду Сергій Лобас.
Його відомство в цю пору кілька разів на тиждень виходить на тендерні закупівлі зерна та круп'яних культур, намагаючись приручити аграрія у важкий для нього період продажів, коли необхідні кошти на посівну кампанію восени. По суті, альтернативи у фермерів немає, на відміну від великих агрохолдингів, які виходять на експортні ринки в третьому кварталі - на піку цін.
Трейдери взяли тайм-аут і чекають на закінчення збиральної кампанії, щоб сформувати ціну, відзначає аналітик ІК "Драгон Капітал" Тамара Левченко. Це призвело до того, що немає зараз конкретних закупівельних цін - пропозиції від експортерів. Вони обдумують прайси після введення мит та скасування відшкодовується раніше ПДВ. На їхню думку, ціна повинна бути зараз дуже низькою і невигідною фермеру. Це і пояснює сподівання, що вже позначилося на темпах експортних відвантажень: вони навряд чи за підсумками першого місяця нового маркетингового року - липня перевищать 600 тис. т.
"Станом на 10 липня, в портах України зосереджено 200 тис. т зерна, з яких 167 тис. т - ячмінь, і лише 5 тис. т - пшениця", - говорить директор департаменту економіки та розвитку аграрного ринку Мінагропрод Сергій Кваша. За його словами, економіка виробництва зерна така, що цього сезону його собівартість перевалила за 1 тис. грн., хоча ще минулого сезону не дотягувала до цієї цифри. "Ми підрахували, що середній рівень собівартості виробництва зерна в різних регіонах і господарствах знаходиться в межах 1180-1270 грн. за тонну", - говорить чиновник. Він висловлює думку, що аграріям саме час звернутися до Аграрного фонду, щоб продати зерно і заробити на підготовку до осінньої сівби, мовляв, можна заробити на такій співпраці непогано.
Глава Аграрного союзу України Геннадій Новіков також закликає сільгоспвиробників не відмовлятися від такої можливості - скинути зерно в держрезерв. "Не чекайте на пропозиції ціни від трейдерів. Активно включайтеся в продаж зерна зараз", - говорить він. Він також повідомив, що зараз Аграрний союз веде переговори з державним оператором на предмет укладання договорів купівлі-продажу зерна.
Пропонувати такий сценарій фермеру - закладати новий урожай державі - нерозумно, оскільки ціни, які пропонуються Аграрним фондом, - мінімальні і невигідні. "Ми закуповуємо на тендерах за мінімальними цінами. Всі типи фінансування йдуть без затримок. Аграрний фонд має 2 млрд. на закупівлю ранніх зернових культур обсягом 1,7 млн. т", - говорить Сергій Лобас. Крім того, немає жодних гарантій, що оплата буде своєчасною.
Водночас події на зовнішніх ринках подають сигнал про те, що незабаром ціна зерна всередині України може збільшитися. "USDA опублікувала черговий звіт про вплив негоди на врожай у світі. Всього через день після виходу цієї інформації вартість зерна в Чикаго 12 липня піднялася на 4,2% або на $10 на тонні і склала $243,5 за тонну", - говорить Тамара Левченко. Прогнози щодо недобору зернових також грають на руку виробникам. "В Європі дефіцит зерна становить 4 млн. т, в країнах Північної Африки - 1,5 млн. т", - говорить Кваша.
Якщо притримати зерно, фермер ще зможе на ньому заробити через продаж трейдерам або продавши на експорт, а співпраця з Аграрним фондом позбавляє його такої можливості, дозволяючи лише відбити витрати. Адже світова кон'юнктура цін ближче до кінця маркетингового року буде поліпшуватися, чого не скажеш про ситуацію в Аграрному фонді. Протягом найближчих двох місяців структура матиме 2 млрд. грн., витратити які на закупівлю зерна, за словами того ж Лобаса, поки важко через бюрократію.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас