Чиновники просять фермерів продавати дешевше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновники просять фермерів продавати дешевше

Аграрний ринок
829
Мінагропрод агітує аграріїв продавати новий урожай за малими цінами, розповідаючи казки про те, що це вигідно, і в ім'я підтримки АПК.
Дрібного та середнього фермера поставили на коліна. Нововведення у вигляді експортних мит на ячмінь, пшеницю та кукурудзу, які діють з 1 липня, а також демпінг російського зерна в Причорномор'ї істотно знизили закупівельну вартість зерна нового врожаю в Україні. Селяни, які не мають потужностей зі зберігання зерна, опинилися на роздоріжжі: продавати зерно трейдерам або державі - кон'юнктура дуже несприятлива в порівнянні з минулим роком. "Якщо в минулому році вартість продовольчої пшениці складала близько 2 тис. грн., то зараз 3 клас пропонується за 1600-1650, максимум 1700 грн. за тонну. Ми відзначаємо здешевлення на 300-350 грн. На тонні на тлі загального подорожчання посівної кампанії", - сказав "і" заступник генерального директора Аграрного фонду Сергій Лобас.
Його відомство в цю пору кілька разів на тиждень виходить на тендерні закупівлі зерна та круп'яних культур, намагаючись приручити аграрія у важкий для нього період продажів, коли необхідні кошти на посівну кампанію восени. По суті, альтернативи у фермерів немає, на відміну від великих агрохолдингів, які виходять на експортні ринки в третьому кварталі - на піку цін.
Трейдери взяли тайм-аут і чекають закінчення збиральної кампанії, щоб сформувати ціну, відзначає аналітик ІК "Драгон Капітал" Тамара Левченко. Це призвело до того, що немає в даний момент конкретних закупівельних цін - пропозиції від експортерів. Вони вивчають прайси після введення мит та скасування відшкодовується раніше ПДВ. На їхню думку, ціна має бути зараз дуже низькою і невигідною фермеру. Це і пояснює сподівання, що вже позначилося на темпах експортних відвантажень: вони навряд чи за підсумками першого місяця нового маркетингового року - липня перевищать 600 тис. т.
"Станом на 10 липня, в портах України зосереджено 200 тис. т зерна, з яких 167 тис. т - ячмінь, і лише 5 тис. т - пшениця", - говорить директор департаменту економіки та розвитку аграрного ринку Мінагропрод Сергій Кваша. За його словами, економіка виробництва зерна така, що в цьому сезоні його собівартість перевалила за 1 тис. грн., хоча ще в минулому сезоні недотягувала до цієї цифри. "Ми підрахували, що середній рівень собівартості виробництва зерна в різних регіонах і господарствах перебуває в межах 1180-1270 грн. за тонну", - говорить чиновник. Він висловлює думку, що аграріям саме час звернутися до Аграрного фонду, щоб продати зерно і заробити на підготовку до осінньої сівби, мовляв, можна заробити на такій співпраці непогано.
Глава Аграрного союзу України Геннадій Новіков також закликає сільгоспвиробників не відмовлятися від такої можливості - скинути зерно в держрезерв. "Не чекайте пропозицій ціни від трейдерів. Активно включайтеся в продаж зерна зараз", - говорить він. Він також повідомив, що зараз Аграрний союз веде переговори з державним оператором на предмет укладання договорів купівлі-продажу зерна.
Пропонувати такий сценарій фермеру - закладати новий урожай державі - нерозумно, оскільки ціни, які пропонуються Аграрним фондом, - мінімальні і невигідні. "Ми закуповуємо на тендерах за мінімальними цінами. Всі типи фінансування йдуть без затримок. Аграрний фонд має 2 млрд. на закупівлю ранніх зернових культур в обсязі 1,7 млн. т", - говорить Сергій Лобас. Крім того, немає жодних гарантій, що оплата буде своєчасною.
У той же час події на зовнішніх ринках подають сигнал про те, що незабаром ціна зерна всередині України може збільшитися. "USDA опублікувала черговий звіт про вплив негоди на врожай у світі. Всього через день після виходу цієї інформації вартість зерна в Чикаго 12 липня піднялася на 4,2% або на $10 на тонні і склала $243,5 за тонну", - говорить Тамара Левченко. Прогнози щодо недобору зернових також грають на руку виробникам. "У Європі дефіцит зерна становить 4 млн. т, в країнах Північної Африки - 1,5 млн. т", - говорить Кваша.
Якщо притримати зерно, фермер ще зможе на ньому заробити через продаж трейдерам або продавши на експорт, а співпраця з Аграрним фондом позбавляє його такої можливості, дозволяючи лише відбити витрати. Адже світова кон'юнктура цін ближче до кінця маркетингового року буде поліпшуватися, чого не скажеш про ситуацію в Аграрному фонді. Протягом найближчих двох місяців структура матиме 2 млрд. грн., витратити які на закупівлю зерна, за словами того ж Лобаса, поки важко через бюрократію.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас