Експерти: Відновлення програми ДІУ щодо рефінансування іпотеки знизить вартість позик до 13-15% річних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Відновлення програми ДІУ щодо рефінансування іпотеки знизить вартість позик до 13-15% річних

Нерухомість
460
Повернення Державної іпотечної установи до рефінансування кредитів на вторинному ринку нерухомості для банків під 11% річних зможе знизити ставки за позиками для населення, вважають експерти. Однак через малий обсяг фінансування ситуацію на ринку це суттєво не змінить.
з 1 липня 2011 року Державна іпотечна установа відновила рефінансування комерційних банків за кредитами населення на купівлю нерухомості на вторинному ринку. Експерти вважають, що такі дії зможуть здешевити позики для приватних позичальників. "Ставка рефінансування розміром 11% річних, заявлена ​​для банків, дійсно може знизити вартість кредитів для населення. Ми прогнозуємо, що банки за програмою ДІУ будуть виходити на іпотечний ринок з середніми ставками розміром 14-15% річних", - вважає Андрій Осипов, начальник відділу розвитку та підтримки роздрібних кредитних продуктів банку "Хрещатик". "Якщо йдеться про "вторинку", то 11% - це ціна ДІУ + маржа банків (+2-3%) - це означає 13-14% для населення", - продовжує Ганна Макаренко, начальник управління розвитку продуктів Банку Кіпру.
При цьому експерти звертають увагу, що такі кредити будуть надаватися на тривалі терміни і під фіксовану ставку. "Істотним є той факт, що ДІУ кредитує на більш довгий термін (25-30 років) і з фіксованою відсотковою ставкою - ці факти (в залежності від масштабів кредитування ДІУ) можуть істотно вплинути на доступність іпотечних кредитів для населення", - пояснює Ганна Макаренко.
Однак слід зазначити, що ДІУ все ще не має коштів, достатніх для пожвавлення іпотечного ринку. "Загальну ситуацію на ринку програма ДІУ навряд чи змінить - для цього необхідні значно більші фінансові вливання", - нарікає Євген Соболєв, директор департаменту активних операцій банку "Київ".
Нагадаємо, статутний капітал ДІУ становить 2,2 млрд. гривень, тоді коли заборгованість населення за іпотечними кредитами на 1 липня склав 102,81 млрд. грн.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас