Джерело: олімпійські монети розійшлися серед співробітників банків, ставши об'єктом спекуляцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джерело: олімпійські монети розійшлися серед співробітників банків, ставши об'єктом спекуляцій

Валюта
531
Олімпійські монети номіналом 25 рублів, які Центральний банк випустив в обіг навесні нинішнього року, вже стали об'єктом спекуляцій. Перші партії монет, які надійшли в ряд банків, так і не були введені в оборот за номіналом. "Вони тут же розійшлися серед співробітників, тепер в приватному порядку їх стали продавати", - розповів фахівець одного з кредитних установ. В окремих випадках вартість монет сягає 50 тис. рублів. Так заробити не проти і деякі банки. Нумізматам вони офіційно пропонують придбати монети, розмінявши власні готівкові грошові кошти відповідного номіналу, але при цьому сплативши комісію розміром 500 рублів.
Випуск 25-рублевих монет, присвячених Олімпіаді в Сочі, почався в середині квітня цього року. Для їх карбування застосовують мідно-нікелевий сплав, тому вони не потрапляють під дію договору Центробанку зі Сбербанком, згідно з яким банк володіє ексклюзивним правом поширювати олімпійські монети з дорогоцінних металів. 25-рубльовки поряд з простими монетами призначені для введення в обіг за номіналом і повинні були з'явитися у вільному ходінні. Їх можна отримати як здачу в фінансових установах.
Однак наприкінці червня пам'ятні монети можна було купити лише у спекулянтів. Придбати 25-рубльовки пропонують приватні особи, які розмістили оголошення на онлайн-аукціонах і в нумізматичних магазинах. Їх вартість починається від 300 рублів. Зустрічаються пропозиції, коли за одну 25-рублеву нікелеву монету просять 50 тис. рублів. І це при тому, що інвестиційна золота монета "Георгій Побідоносець" продається в банках за 12-13 тис. рублів. Продавці пояснюють високі ціни тим, що на ринку монети можуть і не з'явитися. "Весь тираж в блістерах, - зазначають вони. - У побуті на монети не чекайте". Найближчим часом у вільному обігу пам'ятних монет номіналом 25 рублів не буде, підтвердив співробітник одного з банків. "У банки, які зробили заявки в ЦБ, монети прийшли невеликими партіями. Тут же розійшлися серед співробітників, які тепер в приватному порядку їх стали продавати, - говорить джерело. - Поки ринок не насититься, будуть тримати".
І банки, і приватні особи навряд чи зможуть тримати високі ціни на 25-рубльовки. Справа в тому, що тираж даних монет - 10 млн штук. Такий масовий випуск навряд чи стане раритетом, відзначають нумізмати. 25-рублева монета вперше випущена в обіг в Росії. На її аверсі також вперше розміщений не двоголовий орел, а державний герб країни. На зворотному боці - зображення емблеми Олімпійських зимових ігор в Сочі на тлі гір.
Сбербанк розпочав продаж олімпійських монет 17 червня. Росіянам запропоновано чотири срібні монети номіналом 3 рублі - "Біатлон", "Фігурне катання", "Гірські лижі", "Хокей" - і золота монета номіналом 1 тис. рублів "Флора Сочі". Єдиним розповсюджувачем монет з дорогоцінних металів з олімпійською тематикою є Сбербанк. Право Сбербанку на ексклюзивний продаж олімпійських монет було порушено в перші ж дні продажів. Розрахункова кредитна організація РИБ запропонувала клієнтам придбати золоту монету "Флора" і чотири срібних.
Втім, в самих банках і організаціях, де пропонуються монети, пояснюють їх походження не викупом у населення, а прямими поставками з Центрального банку. Більше того, олімпійські монети з'явилися там одночасно з початком їх офіційного продажу у відділеннях Сбербанку.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас