Путіну запропонували друкувати довгі й дешеві гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путіну запропонували друкувати довгі й дешеві гроші

Казна та Політика
981
Світ виходить з кризи, але все, що зроблено владою - на живу нитку, вважає Володимир Путін. Прем'єр зустрічається з вченими - економістами Російської академії наук (РАН). Вони знайшли свій рецепт довгих і дешевих грошей для російської промисловості: грошову емісію під попит реального сектора. Вартість грошей для економіки повинна знизитися до 6%.
Володимир Путін приїхав в РАН, щоб обговорити з вченими шляхи розвитку країни. "Ми бачимо поступове відновлення світової економіки, але все-таки проблем дуже багато, - зазначив прем'єр. -Але якщо щось і зроблено, то на живу нитку. Про це говорять проблеми на ринках праці, фінансів - в деяких країнах Європи дуже непросто вирішуються ці питання. Відповідно, є продовження у соціальній сфері - люди дуже стривожені і далеко не завжди готові на жертви заради довгострокової перспективи".
Головне, що Росії вдалося зберегти потенціал розвитку, заявив прем'єр. "Але зараз вкрай важливо вивчити причини того, що сталося, сценарії і виробити протиотруту, - налаштовував вчених Путін. -Важливо забезпечити надійність і продуктивність національної економіки. Всі країни світу про це думають.
Стратегія розвитку Росії повинна бути переписана до кінця року, нагадав глава уряду. "Ви займаєтеся фундаментальними рішеннями, можете заглянути за горизонт, - звернувся до вчених прем'єр. -Зрозуміло, що в даній ситуації, може, й собі дорожче прогнозувати, але все ж можна подивитися на окремі галузі. Думаю, за горизонт років на 20 можна подивитися. Що може бути локомотивом зростання?". Пріоритети: забезпечити рівномірний розвиток територій і через модернізацію вийти на нові стандарти якості життя.
Путіна радує, що країни пострадянського простору поступово зближуються з Росією. "Сьогодні з президентом України розмовляли - експерти активно працюють над схемою три плюс один, - заговорив Путін про інтеграцію України до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану. - До створення Митного союзу ми взагалі на місці топталися в інтеграції на пострадянському просторі". Вчені будуть спільно працювати над Стратегією-2020, запевнив віце-президент РАН Олександр Нєкіпелов. За його словами, протистояння між теоретиками в особі РАН і практиками в особі Вищої школи економіки - міф.
Рівновага реального сектора російської економіки погана, інформував Путіна директор інституту нової економіки Держуніверситету управління - відповідальний секретар комісії ТЗ ЄврАзЕс Сергій Глазьєв. Зростання цін випереджає зростання виробництва. На ріс попиту наші провідні галузі реагую лише на 20% і аж на 80% - на ріст цін. Без потужного імпульсу вийти на нову траєкторію роса не можна, вважає Глазьєв. При цьому на позикові гроші модернізацію не зробиш - вартість кредитів, наприклад, для будівельників і машинобудівників, вища за прибутковість галузі. "Весь банківський сектор Росії за обсягом капіталу менший за один американський банк", - підрахував Глазьєв.
Глазьєв запропонував свій рецепт: грошову емісію на рефінансування комерційних банків під попит реального сектора. "Комерційні банки після того, як дадуть кредит, йдуть в Центральний банк, - пояснив Глазьєв. -Таким чином була відновлена ​​повоєнна Європа, Японія і Китай".
За його підрахунками, це будуть довгі дешеві гроші - банкам розвитку вони будуть діставатися за ціною в 2%, комерційним - плюс 3-4%. Тобто до реального сектора вартість грошей буде 6%. "Не треба спрощувати, закликав Глазьєв. -Не пропонуємо друкувати гроші, щоб пожвавити економіку. Ми пропонуємо створити механізм".
За цією схемою активно йшла Білорусь останніми роками, нагадав Путін. "Будівельникам під 2% кредити давали. І що? -запитав прем'єр, нагадавши, що саме з будівельного сектора Америки, що роздавав нічим не забезпечені кошти, і почалася криза. Але закликав учених розглянути пропозицію Глазьєва.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас