Підбиваючи підсумки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підбиваючи підсумки

Казна та Політика
702
Парламентарії, які завзято штампувати закони, закінчили свою роботу. За оцінками глави держави, депутати на восьмій сесії добилися рекордних показників у законотворчості і заслуговують на похвалу. У українців, які їх обирали, з цього приводу інша думка.
Законотворчі досягнення
Восьма сесія мала закласти законодавчу основу для головних реформ, однак успіхи парламентаріїв за фактом виявилися досить скромними. В активі лише чотири ключові закони: про протидію корупції, зміну Податкового кодексу, реформування сфери охорони здоров'я та пенсійної системи. Причому останні три прийняті в авральному режимі напередодні закриття сесії під акомпанемент протестуючих під вікнами Верховної Ради майбутніх пенсіонерів. Як правило, якість затверджуються в таких умовах документів залишає бажати кращого, і, швидше за все, восени їх доведеться коректувати. Якщо ж протестувальники проявлять наполегливість і продовжать свої акції під стінами президентської адміністрації, на необхідність внести правки до законів депутатам вкаже особисто глава держави.
До непопулярних серед співгромадян змін до Трудового і Житлового кодексів у депутатів руки не дійшли. Проекти реформування в сфері освіти та про впровадження ринку землі застрягли на стадії громадського обговорення. Втім, в окремих питаннях парламентарі виявляли завидну моторність. Якраз до 9 травня ухвалили закон про прапор Перемоги, чим спровокували зіткнення у Львові. Хоча закон пізніше був скасований Конституційним судом, пляма на тілі свята залишиться надовго. Та й про себе народні обранці подбали оперативно - зміни до Конституції, що встановлюють датою наступних виборів 28 жовтня 2012 року, затвердили в день відкриття сесії. Очевидно, цим реформування Основного Закону руками депутатів шостого скликання і обмежиться, приймати напрацювання майбутньої Конституційної Асамблеї обіцяють довірити новому складу Верховної Ради. Що ж стосується правил проведення виборів, їх визначення відклали на осінь. Ілюзій з приводу можливості кардинально змінити вже підготовлений на Банковій законопроект депутати не відчувають.
Тест на лояльність реформаторського курсу Президента парламентарії пройшли успішно, проте якість затверджених законів і швидкість їх проходження через сесійний зал викликає запитання. Не виключено, що вже восени Віктор Янукович запише весь депутатський корпус в зростаючу з кожним днем армію саботажників.
Оптимізація під куполом
Незважаючи на значне падіння рейтингів влади, процес перетікання депутатів з опозиційних лав у більшість не припинився. За минулі півроку фракція Партії регіонів поповнилася дюжиною перебіжчиків з опозиції. Але досягти психологічно значимої цифри в 200 депутатів "біло-синім" все ж не вдалося. За інформацією опозиційних лідерів, нинішньої весни вартість "тушок" впала наполовину - за них пропонували всього 1-3 мільйони доларів, у той час як рік тому їх готові були купувати в два рази дорожче. Втім, чисельність більшості досягла таких розмірів, що необхідні рішення легко приймалися навіть у тих випадках, коли один з партнерів регіоналів був проти. Найчастіше цим балувалися комуністи. У зв'язку з наближенням виборів вони взяли курс на показну опозиційність і відмовилися голосувати за низку непопулярних реформ. Правда, оформляти офіційне розлучення з більшістю не стали. Що зовсім не заважало їм іменувати себе "єдиною справжньою опозицією", регулярно критикувати антисоціальні ініціативи уряду і вимагати відставки головного відповідального за їх проведення Сергія Тігіпка.
У структурі Верховної Ради з'явилася нова штатна одиниця - депутатська група "Реформи заради майбутнього", в яку збилися позафракційні "тушки", переважно з "сердечним" минулим. Група спочатку обіцяла надавати посильну допомогу Президенту в модернізації країни, і своє слово дотримала, послідовно підтримавши всі реформаторські починання влади. Всупереч прогнозам експертів, соратники Рибакова не стали прикладом для своїх колег, і процес кучкування неприкаяних душ депутатських не мав продовження. Не виключено, що "парад суверенітетів" у Верховній Раді усього лише відкладений до осені.
Спроби спікера оптимізувати роботу народних обранців зазнали краху. Депутати відмовилися вводити в експлуатацію нову систему "Рада-3", що вимагає персонального голосування. Опозиційні фракції ухвалили вольове рішення припинити голосувати за себе і того хлопця, а от для "парламентських піаністів" з більшості головним орієнтиром у роботі продовжувала залишатися рука Михайла Чечетова. Підвищити показник наповнення залу під куполом депутатами не допомогли ні вмовляння Володимира Литвина, ні оприлюднення результатів їх письмової реєстрації на веб-сайті парламенту. Зате злісні прогульники сесійних засідань стабільно очолюють рейтинги найбагатших українців.
Модні тренди восьмого сезону
З арсеналу парламентаріїв практично зник такий популярний метод роботи як блокування трибуни. Побиття "сердечних" депутатів у грудні минулого року дало виховний вплив - захоплювати парламентську висоту з приводу і без опозиціонери не ризикують. Нині в моді на знак протесту дружно залишати робочі місця. Останній сесійний тиждень "бютівці" і зовсім в повному складі "засідали" в залі Печерського райсуду, підтримуючи Юлію Тимошенко, а під куполом відставляли лише пару-трійку відповідальних за озвучування фракційної позиції осіб. Правда, окремі елементи парламентської "класики" були актуальні й у восьмому сезоні: депутатські мобільні загони використовувалися як ефективний захисний засіб (перш за все, лідером "Батьківщини"), та й дрібні сутички між недоторканними траплялись (Олег Ляшко примудрився постраждати від рук на рідкість незворушного Адама Мартинюка).
Опозиціонери традиційно критикували роботу уряду і вимагали його відставки. Навіть підписи за ініціювання питання про відповідальність Кабміну Азарова збирали, але необхідних для цього 150 автографів не знайшли. Змусити танцювати під свою дудку представницької виконавчої влади депутатам не вдалося навіть у дрібницях - на п'ятничну "Годину запитань до уряду" міністри нерідко делегували своїх заступників, а обурений гомін слуг народу пропускали повз вуха.
Так і не зміг матеріалізуватися привид об'єднання, що блукав в опозиційному таборі. Ідея з'єднання декількох осколків "помаранчевого" блоку під партійною парасолькою "Фронту змін" не припала до смаку його лідеру, амбіції якого зміцнюють сприятливі прогнози соціологів. На даному етапі об'єднуватися з потенційними партнерами Арсеній Яценюк готовий лише для протистояння фальсифікаціям на виборах. Про конфігурації майбутньої коаліції обіцяє подумати вже після проходження в парламент наступного скликання.
Восьма сесія багато в чому стала сесією втрачених можливостей. Поставлені президентом завдання із забезпечення законодавчої основи для проведення реформ реалізовані в кращому випадку лише наполовину. При цьому в очах виборців Верховна Рада остаточно втратила статус виразника і захисника їхніх інтересів. Йти з таким вантажем на вибори депутатам буде непросто. Тому вже восени варто очікувати активного залучення парламентаріїв у традиційну для передвиборного часу гонку популізму, незалежно від їх партійної прописки. Неспокійні реформаторські клопоти дістануться у спадок депутатам нового призову.
Наталія Гейчук
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас