Нацбанк Білорусії: Розвиток негативних тенденцій на валютному ринку призупинився — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк Білорусії: Розвиток негативних тенденцій на валютному ринку призупинився

Казна та Політика
208
Нацбанк Білорусії заявляє, що ситуація на валютному ринку країни, де навесні цього року сталася криза, стабілізується. "Моніторинг ситуації на внутрішньому валютному ринку свідчить про призупинення розвитку на всіх його сегментах негативних тенденцій", - йдеться в повідомленні регулятора.
Білорусія раніше вирішила залучити кредити з Антикризового фонду ЄврАзЕС на 3 млрд доларів, перший транш на 800 млн уже надійшов.
У Нацбанку нагадали, що на початку 2011 року на готівковому валютному ринку ситуація була досить спокійною і стабільною. При цьому відзначається незначний чистий попит на іноземну валюту з боку населення. Але в березні ситуація різко погіршилася. Значне збільшення попиту на іноземну валюту з боку населення було спровоковано девальваційними побоюваннями. Певну роль у сформованій економічній ситуації зіграв і значний відтік іноземної валюти на купівлю громадянами легкових автомобілів та іншої імпортної техніки за кордоном.
У результаті чистий попит на іноземну валюту з боку населення за березень зріс в рази в порівнянні з попередніми місяцями і становив в еквіваленті 768,1 млн доларів.
"У цих умовах з метою збереження золотовалютних резервів держави Національним банком було прийнято рішення про призупинення інтервенцій на готівковому валютному ринку", - відзначили в Нацбанку.
У травні-червні ситуація на готівковому ринку відносно збалансувалася. Почали збільшуватися обсяги здійснюваних операцій. При цьому за шість місяців 2011 року населенню було продано банками в еквіваленті 3331,5 млн доларів, що на 12,6% більше показника за аналогічний період 2010 року.
"Враховуючи ситуацію, що склалася на внутрішньому валютному ринку, Національним банком і Беларусбанком вирішено питання про продаж іноземної валюти на соціально значимі цілі. В даний час Беларусбанк здійснює продаж іноземної валюти фізичним особам для оплати соціально значущих витрат (лікування, оплата навчання та проживання студентів, виїзд у зв'язку з хворобою або смертю родичів тощо)", - повідомили в Нацбанку. За травень-червень Беларусбанком було продано населенню на ці цілі близько 2,547 млн доларів в еквіваленті.
У той же час у низки банків з початку травня складається позитивне сальдо за операціями купівлі-продажу іноземної валюти населенню, заявили в Нацбанку. Це пов'язано з тим, що "Беларусбанк має право не продавати іноземну валюту в обмінних пунктах, що знаходяться на території прикордонних переходів, а також з проведенням фізичними особами за кордоном операцій з банківськими пластиковими картками, номінованими в білоруських рублях, і заліком банками білоруських рублів, спрямованих фізичними особами в погашення валютних кредитів".
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас