Крістін Лагард обіцяла оновити імідж МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крістін Лагард обіцяла оновити імідж МВФ

Казна та Політика
178
Крістін Лагард в середу вперше з'явилася перед пресою як глава МВФ і оголосила про намір змінити стиль роботи цієї організації. Втім, вона пообіцяла не поспішати змінювати загальну концепцію діяльності МВФ, і похвалила при цьому "чудові реформи" свого попередника Домініка Стросс-Кана, який у травні був заарештований в Нью-Йорку за підозрою в зґвалтуванні.
Не згадавши безпосередньо ні Афіни, ні зону євро, Крістін Лагард однозначно дала зрозуміти, що жодних преференцій МВФ під її керівництвом окремим своїм членам надавати не збирається. До речі, Лагард вже сьогодні проведе засідання ради керівників МВФ, присвячене ситуації в Греції. У зв'язку з цим вона зазначила, що нинішні проблеми зони євро належать до її "основних пріоритетів".
Головною відмінністю в своїй роботі від діяльності попередника вона назвала стиль, зазначивши, що основну ставку зробить на колективність і відкритість. "Я і сама постараюся подати в цьому приклад", - пообіцяла Лагард. Крім того, вона дала зрозуміти, що готова підтримати як претендента на посаду свого першого заступника кандидатуру представника однієї з країн, що розвиваються. Нинішній віце-директор Джон Ліпскі покине МВФ наприкінці серпня. Досі ця посада традиційно діставалася американцям.
Лагард зазначила також, що має намір продовжити розпочаті Домініком Стросс-Каном реформи. При цьому вона особливо відзначила багатогранність діяльності МВФ, зокрема його увагу до проблем ринку праці. У зв'язку з цим пані Лагард запевнила, що МВФ не збирається відбирати хліб у структур, які традиційно займаються питаннями зайнятості та безробіття. Однак, за її словами, діяльність фонду не може обмежуватися лише проблематикою скорочення бюджетного дефіциту окремих країн. Збереження соціальної стабільності грає як мінімум не менш значущу роль, і цьому МВФ повинен всіляко сприяти, вважає новий голова фонду.
Лагард прекрасно розуміє, що організація, яку вона очолила, щойно пережила свого роду психологічний шок. Тому не випадково, звертаючись до співробітників МВФ у свій перший робочий день, вона згадала і "рани", завдані скандалом навколо Стросс-Кана. До речі, вже кілька тижнів для співробітників МВФ організовані програми психологічного тренінгу з етики службових взаємовідносин і на випадок сексуального домагання. Учасницею однієї з таких груп стане, як вона сама повідомила у середу, і новий голова фонду.
Цікаво, що луна скандалу навколо Стросс-Кана відбилася і в тексті трудового договору, підписаного пані Лагард як керівник МВФ. Згідно з п. 2 цього документа вона зобов'язана "уникати в своїй поведінці навіть натяку на негожість".
Після того як ера Домініка Стросс-Кана, яка постійно супроводжувалася чутками про сексуальні домагання, що мали місце не тільки поза, а й в стінах самого МВФ, завершилася, завданням пані Лагард є і відновлення колись доброго імені цього фінансового інституту. Примітно, що практично відразу після арешту в Нью-Йорку колишнього шефа МВФ газета New York Times їдко констатувала, що в плані поводження з колегами жіночої статі у фонді панують звичаї, які сильно відрізняються від норм поведінки, прийнятих у Вашингтоні. Ця публікація викликала гнівний протест з боку керівництва МВФ.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас