Тігіпко: Уряд розгляне питання про підвищення пенсій на 10% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Уряд розгляне питання про підвищення пенсій на 10%

Казна та Політика
1522
Віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко в ефірі "5 каналу" повідомив, що через місяць винесе на розгляд Кабміну питання про підняття пенсії мінімум 60% пенсіонерів, мінімум на 10%.
"Через місяць на розгляд Кабміну буде внесено питання про осучаснення пенсій, де передбачається підвищення пенсій мінімум 60% пенсіонерів, хоча б в середньому на 100 грн. Для цих 60% пенсіонерів це буде мінімум 10% надбавки - що не мало. Ми все одно будемо пенсії підвищувати, як зараз заробітну плату, так, як зараз ми індексуємо пенсію і своєчасно платимо", - заявив Тігіпко.
Він також заявив, що уряд повернеться до розгляду спеціальних пенсій у вересні.
"Ми повернемося до розгляду спеціальних пенсій у вересні. Спеціальна пенсія - це держслужбовець, вчений і так далі. Ці люди тримаються на цих посадах лише завдяки тому, що у них є сьогодні дійсно підвищена пенсія. Якщо сьогодні ми не зробимо реформу заробітної плати і не переведемо їх на загальну формулу, то ці люди просто працювати не будуть. Влада не може зараз так безвідповідально до цього поставитися. Дуже хотілося б, щоб до нового року ми це ухвалили", - сказав Тігіпко.
Нагадаємо, сьогодні ВР схвалила законопроект про пенсійну реформу.
Законом, зокрема, встановлено, що максимальний розмір пенсії (крім пенсійних виплат, що здійснюються з Накопичувального пенсійного фонду) або щомісячного довічного грошового утримання (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною), призначених (перерахованих) відповідно до чинного законодавства, не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, встановлених для осіб, які втратили працездатність.
Також встановлюється, що закон набуває чинності з 1 вересня 2011 р., крім абзацу десятого підпункту 7 та абзацу 116 підпункту 17 пункту 5 розділу II цього закону, які набувають чинності з 1 січня 2012 р.
За законом, на одержання пенсії державних службовців мають право чоловіки, які досягли віку 62 р., і жінки, які досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", за наявності страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбаченого абзацом 1 частини 1 статті 28 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", у тому числі стажу державної служби не менше 10 років, і які на час досягнення зазначеного віку працювали на посадах державних службовців, а також особи, які мають не менше 20 років стажу роботи на посадах, які належать до категорій посад державних службовців, незалежно від місця роботи на час досягнення зазначеного віку.
Пенсія державним службовцям призначається розміром 80% суми їх заробітної плати, з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 р. - страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, а особам, які на час звернення за призначенням пенсії не є державними службовцями, - розміром 80% заробітної плати державного службовця відповідної посади та рангу, що працює. за останнім місцем роботи на державній службі, з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 р. - страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.
ВР відмовилася підтримати поправку, запропоновану народним депутатом Арсенієм Яценюком, яка пропонувала встановити пенсію для народних депутатів на рівні пенсії звичайних громадян. На сьогоднішній день в проекті пенсійної реформи передбачається розмір пенсії для парламентаріїв на рівні 15 тис. грн.
Водночас ВР також встановила пенсійний вік для державних службовців-чоловіків. Згідно з документом, право на пенсію за віком мають державні службовці - чоловіки 1955 року народження і старше після досягнення такого віку:
60 років - якщо вони народилися до 31 грудня 1952 р.;
60 років 6 місяців - якщо вони народилися з 1 січня 1953 по 31 грудня 1953 р.;
61 рік - народилися з 1 січня 1954 р. по 31 грудня 1954 р.;
61 рік 6 місяців - народилися з 1 січня 1955 р. по 31 грудня 1955 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас