Кремль готує економічну амністію для бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кремль готує економічну амністію для бізнесу

Казна та Політика
676
Кремль всерйоз задумався над проведенням економічної амністії. Питання поки не опрацьоване, але в адміністрації президента, за даними РБК daily, зараз вивчають варіанти, відповідно до яких можна було б випустити на свободу бізнесменів, які сидять по нетяжких економічних статтях. Терміни можливої амністії РБК daily в Кремлі не назвали, однак джерело не виключило, що за основу може бути взятий вже розроблений і внесений до Держдуми проект постанови.
Підтримку ідеї амністії для бізнесу напередодні в Нальчику висловив Дмитро Медведєв. Хоча рік тому спробу депутатів випустити частину ув’язнених бізнесменів до Дня Перемоги Кремль не підтримав (був прийнятий варіант Мін'юсту, за яким на свободу вийшли близько 70 осіб), у вівторок президент несподівано позитивно відгукнувся з приводу цієї теми. На питання екс-судді Тамари Морщакової, чи можливе в Росії проведення амністії для осіб, засуджених за економічні злочини, президент повідомив, що вже займається обмірковуванням її механізмів.
Як нагадав Дмитро Медведєв, з його обранням "кримінальне законодавство почало рухатися, якого там не було десятиліттями". "Я намагаюся цим займатися і можу точно сказати: я цим займаюся більше, ніж Горбачов, Єльцин і Путін, разом узяті", - сказав він. При цьому Дмитро Медведєв обмовився, що, хоча амністія є проявом державної політики, вона належить до компетенції Держдуми. "Треба тільки подумати, за якими складами злочинів все-таки її проводити", - підкреслив він.
Як з'ясувала РБК daily, застереження президента про те, що амністія належить до компетенції Держдуми, була не випадкова. Зараз в адміністрації президента вивчають вже розроблені депутатами проекти постанов, зокрема документи, внесені в Держдуму за останній час.
За даними РБК daily, у підсумку за основу може бути взятий проект, запропонований депутатами з "Справедливої Росії" Кірою Лук'яновою, Вірою Лекарєвою, Сергієм Петровим, Валерієм Зубовим і представником КПРФ Олексієм Багаряковим, який покинув Держдуму заради роботи у виконавчій владі Свердловської області. У вівторок Кіра Лук'янова передала проект "Про оголошення амністії у зв'язку з 20-річчям незалежності Росії" в президентську раду з прав людини.
Співрозмовник РБК daily в кремлівської адміністрації каже, що подібний проект може підійти для реалізації ідей президента про економічну амністію. "У документі є некоректні місця - під амністію підведені досить тяжкі злочини", - поділився співрозмовник. Зокрема, в Кремлі не подобається те, що в проекті фігурує стаття за шахрайство. Проте джерело запевнило: "Напрямок думки проекту правильний".
У думській "Єдиній Росії" проект поки сприймають насторожено. Проте високопоставлений співрозмовник РБК daily в партії зазначив, що проблем з прийняттям проекту про амністію в Держдумі не буде. "Буде політична воля - ми приберемо тяжкі статті і приймемо проект", - пообіцяв він.
Перший заступник голови профільного комітету із законодавства Володимир Груздєв вважає, що амністія цілком вписується в нинішню логіку дії влади. "Ми за рік вже зменшили кількість тюремного населення на 55 тис. осіб. На 1 січня 2010 року в місцях позбавлення волі перебувало 865 тис. засуджених, а вже на 1 травня 2011-го - 809 тис., - зазначив він, запевнивши: - Це усвідомлена політика президента, партії і нашого комітету. Наше завдання, щоб у місцях позбавлення волі залишалися тільки засуджені за тяжкі й особливо тяжкі злочини".
Загалом у думських кулуарах кажуть, що до 20-річчя незалежності країни, а також під завісу роботи Держдуми і до завершення президентського терміну амністія була б дуже доречною. Як нагадав співрозмовник РБК daily в парламенті, Володимир Путін, прийшовши до влади, амністував до 55-річчя Перемоги 150 тис. осіб і це не призвело до сплеску злочинності. А Дмитро Медведєв, який вважається ліберальним політиком, досі не зважився на цей крок.
Отримати офіційний коментар з приводу передбачуваної амністії в Генпрокуратурі РБК daily не вдалося. Джерело в наглядовому відомстві повідомило, що Генпрокуратура не буде ставити палиці в колеса амністії, "якщо та буде продуманою і адекватною сьогоднішнім реаліям". "Якщо мова буде йти про дострокове звільнення засуджених за малозначні злочини, ми двома руками за. Інше питання, коли деякі депутати під шумок намагаються протиснути звільнення певних категорій засуджених, які, як правило, виявляються їхніми знайомими", - зазначив співрозмовник, натякнувши на одного з авторів проекту - Кіру Лук'янову, чийого чоловіка звинувачують у незаконному підприємництві і виведенні грошей за кордон. Проте в Генпрокуратурі запевнили, що за наявності політичної волі перешкоджати амністії не будуть.
Відповідно до депутатського проекту амністувати повинні 14,5 тис. засуджених. Пропонується відпустити осіб, вперше засуджених до позбавлення волі та які вчинили в будь-якій сукупності злочини, передбачені наступними статтями КК: 146 (порушення авторських і суміжних прав), 147 (порушення винахідницьких і патентних прав), 159 (шахрайство), 160 (привласнення або розтрата), 165 (заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою), 171 (незаконне підприємництво), 171.1 (виробництво, придбання, зберігання, перевезення чи збут немаркованих товарів і продукції), 172 (незаконна банківська діяльність), 174 (легалізація (відмивання) грошових коштів або іншого майна, здобутих іншими особами злочинним шляхом), 174.1 (легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, придбаних особою в результаті скоєння нею злочину).
Також пропонується амністувати за статтями: 176 (незаконне отримання кредиту), 177 (злісне ухилення від погашення кредиторської заборгованості), 180 (незаконне використання товарного знака), 185.1 (злісне ухилення від розкриття або надання інформації, визначеної законодавством про цінні папери), 185.3 (маніпулювання ринком), 185.4 (перешкоджання здійсненню або незаконне обмеження прав власників цінних паперів), 185.5 (фальсифікація рішення загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства або рішення ради директорів (наглядової ради) господарського товариства), 188.1 (контрабанда), 191 (незаконний оборот дорогоцінних металів, природних дорогоцінних каменів або перлів), 192 (порушення правил здачі державі дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння), 193 (неповернення з-за кордону коштів в іноземній валюті), 194 (ухилення від сплати митних платежів, що стягуються з організації або фізичної особи), 197 (фіктивне банкрутство), 198 і 199 (ухилення від сплати податків фізосіб і організацій), 199.1 (невиконання обов'язків податкового агента), 199.2 (приховування грошових коштів або майна організації або індивідуального підприємця, за рахунок яких має здійснюватися стягнення податків і (або) зборів) і 315 (невиконання вироку суду, рішення суду або іншого судового акта).
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас