Щороку шведи викидають "некрасиві" овочі на 6 мільярдів доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Щороку шведи викидають "некрасиві" овочі на 6 мільярдів доларів

Аграрний ринок
3707
Кілька десятків тонн "непривабливої" моркви, буряку та інших овочів загальною вартістю 6 мільярдів доларів викидається на смітник щорічно в одній лише Швеції, пише газета The Local. Згідно з останньою доповіддю влади, непривабливі товари навіть не доходять до полиць продуктових магазинів: комерсанти впевнені, що пом'яті помідори і корява морква не знайдуть свого покупця і зіпсуються, принісши власникам супермаркетів збитки.
"Величезну кількість моркви доводиться просто викидати через те, що вона не має товарного вигляду, враховуючи ситуацію, в якій перебуває сучасний світ, це просто неправильно", - заявив газеті фермер. За його словами, магазини не приймають "занадто короткі, занадто довгі чи занадто нерівні овочі".
Як пише газета, саме морква є продуктом, що найчастіше вибраковується закупівельниками. Так, щорічно магазини відправляють на звалище близько четвертої частини всього врожаю моркви; а одна третина вироблюваних продуктів ніколи не доходить до столу покупців, будучи абсолютно придатними для їжі.
Незважаючи на те, що більшість фермерів перепродують не прийняті супермаркетами овочі тваринникам, які закуповують їх для відгодівлі, проблема посилюється з кожним роком, відзначають експерти.
"Ми повинні ставитися до цього серйозно. Нормальна їжа, яка викидається на смітник, це загроза нашому майбутньому", - заявили газеті фахівці з сільськогосподарської ради Швеції.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас