Юрію Луценко зіпсували святковий настрій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юрію Луценко зіпсували святковий настрій

Кримінал
1640
Третій блок звинувачень, який міститься у висновку у справі № 49-3028 колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, озаглавлений "Перевищення службових повноважень Луценка Ю. В., яке заподіяло тяжких наслідків державним інтересам під час святкування Дня міліції в 2008 і 2009 роках". Опису цих епізодів в обвинувальному висновку присвячено 67 сторінок. Нагадаємо, раніше Коммерсант-Україна розповів про зміст висунутих звинувачень Юрію Луценку у зв'язку із зарахуванням в штат МВС свого водія Леоніда Приступлюка і незаконним стеженням за водієм колишнього заступника глави СБУ Володимира Сацюка Валентином Давиденко.
У випадку зі святкуванням Дня міліції суть висунутих звинувачень Юрію Луценку зводиться до того, що він, порушивши, на думку слідства, постанова уряду № 943 від 22 жовтня 2008 року "Про економію бюджетних коштів, передбачених на утримання органів державної влади та інших державних органів", підписав документи, що передбачають оренду Національного палацу мистецтв "Україна" для святкування Дня міліції в 2008 і 2009 роках і закупівлю квітів, які повинні були вручатися від імені МВС артистам, які виступали на святковому концерті. Оренда обійшлася держбюджету в 600 тис. грн, а квіти, які закуповувалися у ТОВ "Флоріна" - в 9 тис. 720 грн.
Зауважимо, що в постанові Кабінету міністрів, яка і на сьогоднішній день є чинною, серед іншого зазначено: "Припинити з 1 листопада 2008 року використання бюджетних коштів для проведення святкових заходів (за винятком централізованих заходів Міністерства культури і туризму) та друкування продукції , не пов'язаної з виконанням завдань і функцій органів державної влади та інших державних органів".
В обвинувальному висновку, слідчий Генпрокуратури Сергій Войченко зазначає, що, крім затвердження відповідних документів, Юрій Луценко, "продовжуючи свої злочинні дії", підписав також запрошення телеграми на святкові заходи начальникам обласних управлінь МВС з дружинами, а також керівникам іноземних правоохоронних органів, зокрема Молдови, Білорусі, Грузії, Польщі, Туреччини та Угорщини. Всього, згідно з документом, сума завданих державі збитків від цих дій міністра склала 609 тис. 720 грн.
У своїх показаннях свідків Луценко відмовився визнавати провину у зловживанні становищем і заявив, що "святкування Дня міліції (в 2008-2009 роках) не передбачало характерних для попередніх років елементів свята - салютів, фуршетів, сувенірів і платних виступів артистів", а самі урочистості були розділені на дві частини: збори особового складу, а також "другу, безоплатну святкову частину". "У рамках Дня міліції як в 2008, так і в 2009 роках на святкову частину проведених офіційних заходів бюджетні кошти, наскільки мені відомо, не виділялися", - стверджує Юрій Луценко.
Слід зазначити, що, як і в епізоді, пов'язаному з колишнім водієм екс-міністра Леонідом Приступлюком, одним з головних свідків звинувачення є Михайло Клюєв, який посідав у 2008-2009 роках посаду першого заступника міністра внутрішніх справ. "Для Луценка Ю. В. святкування Дня міліції було своєрідним способом самопіару, отримання рейтингових балів, зайвим приводом виступити перед ЗМІ - тобто підняти свій власний, а не МВС, рейтинг", - йдеться в показаннях Клюєва. Судячи з матеріалів кримінальної справи, слідчий Войченко повністю поділяє цю думку. "Луценко Ю. В., діючи свідомо, виходячи з власних інтересів, бажаючи задовольнити особисті амбіції і створити власний імідж, вирішив провести святкові заходи", - сказано в обвинувальному висновку.
За інформацією Комерсант-Україна, одним з елементів захисту Луценко з цього епізоду стане розмежування понять "святкові" та "урочисті заходи". Тим часом слідство вже подбало про те, як їх трактувати, звернувшись за роз'ясненнями серед іншого в Київський національний університет культури і мистецтв (ректор - Михайло Поплавський). "Заходи, що відбулися з нагоди Дня міліції у 2008 і 2009 роках, варто вважати святковими з елементами урочистих церемоніальних дій, оскільки в них присутні всі основні ознаки, відповідні поняття "святковий, урочистий захід", а саме: наявність святкової події, урочистих церемоніальних дій, святкової атмосфери..."- затверджується в роз'ясненні університету. Закінчується текст обвинувального висновку додатками, з яких, зокрема, випливає, що витрати на проведення експертиз під час досудового слідства склали 22 тис. 132 грн. Також вказується арештоване у Юрія Луценка майно: автомобілі Toyota Land Cruiser 200 і Mercedes-Benz GL, а також "грошові кошти в сумі 400 грн 40 коп.". У Приступлюка під арештом перебуває отримана ним квартира в Києві та грошові кошти в сумі 16 тис. 197 грн. У Тарасенка і Павленова майно "не встановлено".
За сукупністю всіх фактів слідство звинуватило Юрія Луценка в порушенні трьох статей Кримінального кодексу: ч. 5 ст. 191 КК ("заволодіння державним майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб"; максимальне покарання - позбавлення волі на термін від 7 до 12 років), ч. 3 ст. 364 КК ("зловживання владою або службовим становищем, вчинене працівником правоохоронного органу"; позбавлення волі від 5 до 10 років) і ч. 3 ст. 365 КК ("перевищення службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки", від 7 до 10 років). Сам Луценко впевнений, що виправдання за названими злочинами йому не загрожує. "Я точно знаю, що обвинувальний вирок уже написаний під диктовку адміністрації президента, там вказано термін - вісім років", - заявив він під час одного із судових засідань.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас